Облаци

Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Computer World

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на системи в организации като HP, Accenture, Visa, BT Global Services и International Network Services (INS), той е бил главен технически директор за публичния сектор в Европа, Средния Изток и Африка и главен архитект за сигурност и съвместимост в Европа, Средния Изток и Африка за Amazon Web Services (AWS). Работил е с различни клиенти от централната и местната администрация, големи международни компании и бързо развиващи се стартъпи при проектиране и изграждане на техните облачни решения, следвайки най-добрите практики на AWS. Добромир обича новите възможности за бизнес предимства, предлагани от иновативните технологии и стратегическите дигитални пробиви. 

  • Напоследък облачните технологии навлизат все по-активно в българската икономика и администрация. Как определяте потенциала за навлизане на облачно-базирани управлявани услуги в България и изостава ли държавата на фона на други държави от ЕС? 

Не мисля, че България изостава на фона на средното ниво в ЕС. Не географските измерения, а особеностите на бизнеса имат сериозен принос за бързото или по-умерено използване на облачни услуги в различните страни. Държавите със силна стартъп или средна по размер корпоративна среда определено заемат лидерските позиции по отношение на навлизането на облачни услуги, в това число Великобритания, Скандинавските страни, Германия и Израел. Големите корпорации следват тенденцията с малко по-умерени темпове. Предвид силно развитата ИТ индустрия в България, често водена от изразеното присъствие на глобални ИТ фирми на българския пазар, ние очакваме бързо разрастване на облачните услуги на AWS в следващите 12-24 месеца. Същевременно наблюдаваме стабилен ръст на облачните услуги на стартъп сцената. Очакваме също бърз ръст на облачните услуги в обществения сектор в следващите 24-36 месеца. 

  • Какви възможности и ползи дава дистрибуторската програма на Amazon Web Services (Amazon Web Services Channel Reseller Program)?

AWS е облачна платформа “на самообслужване” и всеки клиент – малък или голям – е в състояние да консумира облачни услуги като използва кредитна карта. В същото време, много от нашите клиенти очакват услуги, които структурно са близки до установените ИТ бизнес практики. Обикновено те имат нужда от месечни фактури в лева или евро, детайлни справки за използване на услуги по проекти или функции, оптимизация на разходите и схеми за отстъпки, възможности за дефиниране на бюджети по бизнес пера, услуги по поддръжка на облачната инфраструктура, управление на ИТ услугите и други. Като дистрибутор на AWS, HeleCloud работи с клиенти от среден и голям мащаб, за да им даде възможност да получат най-добрите условия при максимална гъвкавост. Чрез нашите услуги ние надграждаме стандартната платформа на AWS, за да отговорим в най-висока степен на нуждите на бизнеса. 

  • На 6 април HeleCloud обяви, че е единствената компания в партньорската програма с офис в България, която предлага цялото си портфолио от услуги за българския пазар чрез локален консултантски екип. Организацията е и оторизиран партньор за публичния сектор от Amazon Web Services. Какво включват плановете за развитие на бизнеса на HeleCloud на национално и международно равнище?

От самото си създаване, HeleCloud е партньор на AWS в европейски план. Компанията беше регистрирана в и оперира от Великобритания и България, като покрива широк географски спектър, който включва цяла Европа, Близкия Изток и Африка. През 2017 и 2018 ще продължим да налагаме бранда и изграждаме международно присъствие в Западна, Северна и Източна Европа, ще развиваме нови облачни и вертикални компетенции. Изискванията на нашите клиенти ни водят в процеса на международно разрастване по отношение на технологични и бизнес специализации. 

  • България ще бъде ли целеви пазар за облачно-базираните услуги на AWS, които предлага HeleCloud? Кои организации в България ползват решения на AWS, предоставени от HeleCloud?

Облачните услуги предоставят безпрецедентни възможности за производителност, ценова ефективност, сигурност и гъвкавост. Клиенти от 190 държави, много от които в България, използват AWS като основна оперативна или развойна платформа. Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес. Естествено, предвид силното си присъствие в България, HeleCloud ще продължава да предоставя услугите си приоритетно и на българския пазар.

За момента у нас предимно стартъп организациите използват облачни технологии, но опитът ни на другите пазари показва, че средният и големият бизнес все по-често ще се обръща към програмите за миграция към облачна среда. Като правило, AWS говори за своите клиенти, само когато те изрично пожелаят да бъдат упоменати. Някои от компаниите в България, които публично са анонсирали, че работят върху AWS, са SAP, Software AG, VMware (в партньорство), Progress и Skyscanner. Разбира се, много други фирми също използват AWS, но не го оповестяват. Повечето съвременни мобилни приложения в смартфоните и повечето уеб платформи използват AWS. HeleCloud работи с широк спектър AWS клиенти и партньори, някои от които на българския пазар. 

Въпросите зададе Констанца Кадънкова

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X