Облаци

StorPool или българското софтуерно дефинирано съхранение на XXI век

Владимир Владков

Владимир Владков

Български софтуер, елиминиращ нуждата от скъпи специализирани системи за съхранение в облачните центрове за данни и други големи потребители, вече демонстрира, че в България могат да се създават иновативни продукти на световно равнище. Компанията StorPool, създадена преди едва 4 години и половина, от 3 години предлага в продукционен режим своите разпределени блок базирани системи за съхранение, реализирани изцяло със софтуер. Нейни клиенти са както български доставчици на облачни услуги като Nettera, Delta Hosting и Суперхостинг.бг, така и швейцарският доставчик CloudSigma (с 80% български персонал и 6 центъра за данни по целия свят), американският ToggleBox, холандският Serveo и британският Kualo. Голям интерес към българския продукт има в страните от Югоизточна Азия като Индонезия и Виетнам, както и в Австралия, заяви съоснователят на фирмата Боян Иванов.

„Продуктът е създаден от нулата през 2011 г., има вече 12 основни версии, в продукционен режим е от 3 г. Имаме една от най-добрите архитектури на пазара, като предимствата му са висока надеждност на съхранението, изключително висока производителност, съизмерима с тази на изцяло флаш базираните системи, но при много по-висока ефективност”, заяви Иванов.

Тенденциите: Централизация и стандартен хардуер

„Наблюдаваният днес процес на централизация води до окрупняване на всички ресурси, обясни Здравко Николов, мениджър за страната на Equinix България. - Мейнфрейми се продават и ще продължат да се продават. Това се случва и с традиционни корпоративни дискови масиви като тези на EMC, IBM. Този вид системи ще се продава в същите количества и почти на същите клиенти, но при малко по-ниски цени. На пазара излизат съвършено различни технологични решения, които не са по 1400 кг и не струват милиони, които ще ги изместят при масовите инсталации на капацитет за съхранение. А такъв се търси все повече. Наскоро голяма международна компания поиска да създаде у нас регионален POP, стартирайки с примерно 24 шкафа, а на всяко тримесечие планира да ги увеличава примерно с 6“, добави шефът на Equinix България (бивш 3DC). Според него все повече дисково пространство купуват фирми като Amazon, Google, Facebook, Yahoo. Но дори такива големи корпорации, когато отварят свои центрове за данни, си купуват сървъри от магазина, сглобени от известна само в района фирма. Това предвещава големи промени в начина на съхранение и обработка на данните. „Традиционните вендори на системи за съхранение ще останат, бизнесът на техните клиенти няма да изчезне, но купуваното количество капацитет за съхранение ще представлява все по-малък дял от пазара“, каза Здравко Николов.

Според него, бизнес сферата, наречена от маркетолозите „Интернет на нещата“, все още е в начален етап на развитие, а най-голямо количество данни се генерират от приложения и устройства за снимки и видео. „Интернет на нещата обаче прилича много на Интернет протокола, който завладя целия свят и промени много бизнеси и бизнес модели. В момента, в който хладилникът ни ще може да поръчва мляко, защото то е свършило или се е развалило, а парното може да прецени, че ще отсъстваме от дома по-дълго време заради командировка и съответно ще намали енергопотреблението, това ще доведе до ситуация с огромно количество нови данни. А те трябва да бъдат съхранявани някъде, и то евтино“, прогнозира Николов.

В момента съотношението между разходите за инфраструктура за съхранение са изцяло в полза на софтуера. „Някои от големите доставчици искат разнородни капацитети в различни центрове за данни – примерно 8 MW в Амстердам, 5 MW във Финландия. Други предпочитат модел с по 2 MW във всеки голям метрополис, а трети инсталират по 1 MW във всяка столица. Във всички случаи обаче се купуват и монтират евтини стандартни сървъри, софтуерът си го пишат сами, така че накрая инфраструктурата за съхранение да е максимално евтина“, добави специалистът.

Големите доставчици на дискови масиви са наясно, че могат да се борят само за част от пазара. „Те си дават сметка, че ако искат стабилни маржове, трябва да се фокусират върху високия клас, макар че и в този случай всичко е ориентирано към облака, а от доставчиците на облачни услуги само Amazon показва положителни финансови резултати. В такава ситуация традиционните вендори, които са измислили великолепни технологии като Fibre Channel, дупликиране на данни и други, „са стъпили на спирачката“ и предлагат нови модели само с малко повече скорост. В тази ситуация компании като StorPool са в златната среда между невероятния мащаб на Amazon и Google и невероятно суперскъпите решения за съхранение“, допълни той.

Отговорът на българския стартъп

Боян Иванов обясни, че решението StorPool Storage e разработено именно на база пазарни тенденции. “Всички фирми, които питахме, се оплакваха, че съхранението е станало много скъпо и се управлява все по-трудно. Съхранението на 21 век е в стандартни сървъри с 10 Gbps Ethernet свързаност, като новото е само софтуер – осигуряващ по-евтино и по-надеждно съхранение. Голяма част от системите вече са софтуерно дефинирани, пазарът се развива в тази насока. Облакът стои в един ЦОД, вътре има сървъри, мрежи и дискови масиви. За всеки $1, похарчен за сървъри, в момента се дават по $5 за съхранение. С нашия софтуер вече има сървъри, които се ползват и за изчисление, и за съхранение, като чрез мрежата се създава един общ масив от данни в разпределена система за съхранение“, добави Иванов.

Компанията е създала система за

разпределно блоково съхранение на данни,

която „върви“ на стандартен х86 хардуер и ще работи с всякакви видове виртуализиращ софтуер – на MS, VMware и др. “Фокусът ни е върху първичния дисков масив, като заместваме SAN, флаш системи и друг софтуер, осигурявайки синхронна репликация на данните с под 200 микросекунди латентност. Системата постига над 100 000 IOPS операции на сървър, като ползва само 2/3 ядра и 8 GB RAM памет“, заяви Боян Иванов. Засега StorPool е предназначен основно за Linux стека, а за iSCSI е в бета версия.

Предимство на технологията е, че всички данни се разпределят в множество на брой машини (x86 сървъри) или множество на брой шкафове. Поддържа функции като интегритет на данните, мащабируемоист и бързина. „Повечето фирми се оплакват – бавна ми е дисковата система, а във виртуализирани среди основното забавяне обикновено идва от дисковите масиви. При нашето решение, ако се добавят нови дискове, се увеличава и скоростта на решението“, твърди Иванов.

Другите предимства включват интелигентност и гъвкавост. „При StorPool не се очаква сисадминът да се събуди и да подмени спряла система. Тя се опитва да се излекува сама, да балансира данните, а освен това предоставя значително по-лесен начин на управление“, каза Иванов. Фактът, че се ползва стандартен хардуер, опростява и поддръжката. „Много повече хора умеят да поддържат стандартизирани сървъри, отколкото специализирана система за съхранение“, коментира той. Не на последно място цената за експлоатация на решението (ТСО) е много по-ниска – до 5 пъти.

Пазарен потенциал

Пазарът на системи за съхранение се изчислява на $60 млрд. на година. „Различните сценарии на употреба обаче изискват различни продукти. Някои приложения се нуждаят от дисков масив за 5 милиона долара. Други фирми предпочитат бързодействието на флаш решения, но те са с лимитирана мащабируемост и са много скъпи.

“StorPool е добро решение за компании, които управляват собствена инфраструктура с поне 10 сървъра, независимо дали са в собствена зала или са под наем в ЦОД), коментира съоснователят на българския производител. - То е подходящо за онези, които търсят флаш производителност на достъпна цена (виртуални машини), както и висока ефективност на направените инвестиции. Софтуерно дефинираните решения могат да повишат ефективността многократно. Обичайните ни клиенти са доставичи на услуги, ИТ компании, корпоративен бизнес.“

Бизнес моделът на StorPool е месечна такса за използван капацитет, а при други като телеком оператори се ползват 1- и 3-годишни предплатени пакети. Базата е цена на неформатиран TB в SSD и/или в HDD. Таксата включва всичко необходимо, за да има работещо решение – системен дизайн, лицензи, тест на хардуера, инсталация, конфигурация, поддръжка, включително доставка на нови версии и проактивен мониторинг.

Решението използва стандартен x86 хардуер, но все пак е добре системата да се тества. Компанията предлага списък със съвместими компоненти – дискове, памети, процесори. Освен това партньори на StorPool като българската Persy и Server Storage Solutions предлагат готови пакети –  стартиращи от 3 сървъра и даващи възможност за скалиране, подходящи за софтуера, тествани за безотказна работа на цялото решение.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X