Облаци

Ричард Соли: IoT променя начина, по който живеем и работим

Computer World

Лектори от България, Израел, Ирландия, САЩ, Словения, Сърбия и Румъния ще предложат разнообразие от сесии на предстоящото пето издание на международната конференция за софтуерни разработчици и експерти в осигуряването на качеството и автоматизация на тестването Innovation in Software Technologies and Automation Conference (ISTA Con). Събитието ще се проведе на 18 и 19 ноември в Sofia Event Center (SEC) в столицата и се организира от българските компании VMware, SAP, Infragistics, Experian и Musala Soft. Д-р Ричард Соли, председател и главен изпълнителен директор на OMG, изпълнителен директор на Съвета на потребителите на облачни услуги, и изпълнителен директор на Индустриалния интернет консорциум е сред основните лектори на конференцията. Миналогодишното издание на конференцията събра повече от 600 софтуерни разработчици и ИТ специалисти. Oчакваният брой на посетители от страната и региона тази година е 750 души.

Д-р Соли, бихте ли дали примери за успешни внедрявания на Интернет на нещата (IoT) или за такива стартиращи идеи, основаващи се на IoT?

В ролята си на изпълнителен директор на Индустриалния интернет консорциум (Industrial internet Consortium - IIC) ставам свидетел на множество успешни IoT внедрявания. Съвсем наскоро, National Grid UK, трансмисионният системен оператор за почти 20 милиона души във Великобритания избра платформата на National Instruments – член на IIC, чрез която да развие една гъвкава, мощна и свързана изчислителна система, осигуряваща възможност да събира и анализира огромно количество данни, като същевременно доставя готови за употреба данни, които се използват директно от трансмисионния оператор.

През 2008 година град Ница пое ангажимент да се превърне в модел за еко град, като за целта приложи план за възстановяване, наречен Connected Boulevard Project. Сред приоритетите беше развиването на зелен транспорт и намаляване на негативното влияние на модерния град върху неговите граждани. Компанията PrismTech, член на IIC, бе избрана за предоставянето на информационното ядро, оформящо Connected Boulevard Project, както и за осъществяването на целите, заложени в самата идея за интелигентната мобилност и качество на околната среда. Тази система използва безжични сензори, които са разположени из целия град, и подава информация за свободни паркоместа в реално време, като едновременно с това се използва и за пренасочване на трафика с цел облекчаване на задръстванията, а информацията е публично достъпна посредством мобилни устройства.

Компанията Marathon Petroleum обедини усилия с друг член на IIC, Accenture, като целта е развиването на Accenture Life Safety Solution (решение на Accenture за безопасен живот), което представлява безжична система за разпознаване на различни видове газ и помага за защитата на работниците в потенциално опасна среда. Решението съчетава Wi-Fi и локално инсталирана техника за установяване на наличието на газ и дава възможност на компаниите да наблюдават от разстояние всичко случващо се на места, които допреди не са имали възможност за инсталирането на безжични мрежи.

Това са само три от многото IoT победи, които наблюдаваме всеки ден. Със сигурност в момента се намираме на „върха на очакванията“ на анализатора Gartner, но най-важното е, че тези очаквания всъщност се покриват.

Какво е бъдещето на IoT според Вас - особено в областта на здравеопазването, например?

Интернет на нещата представлява допирна точка за технологията, която вече променя начина, по който живеем и работим. Той вече съвсем не е футуристична концепция, тази промяна се случва сега. Здравеопазването е добър пример; медицинското оборудване може да се наблюдава, моделира и контролира автоматизирано от друга локация, като това понижава цената и дава възможност на пациенти за една по-добре насочена и качествена грижа. Световноизвестната болница Massachusetts General Hospital, например, използва носима технология, за да наблюдава и измерва ниво на стрес на пациентите. IoT се използва успешно от болницата и в редица други програми.
Какво е бъдещето за IoT в здравеопазването? Интелигентни машини ще бъдат използвани по-ефективно, като цените ще бъдат по-ниски. Ето и няколко примерни сценария:

  • Медицинска грижа в собствения дом на пациента. Ултразвук може да наблюдава случващото се в къщата и да подаде сигнал за бърза помощ при нужда.

  • По-добра ефективност на оборудването, чрез елиминиране на нуждата от многократни логвания на различни устройства и регулиране на потребителските настройки, с цел намаляване на риска, елиминиране на грешки и предоставяне на по-добра грижа за пациента.

  • Автоматично рутиране на релевантна информация за пациента, която винаги попада при правилния доктор, като се елиминира нуждата от това докторът да преглежда всички направени изследвания.

  • Намаляване на грешните повиквания чрез по-добра интеграция на устройствата, използвани в здравеопазването, както и IoT предвиждащи анализи в реално време и основаващи се на сравнителни здравни данни.

С напредването на индустриалния интернет, докторите ще вземат по-информирани решения, основаващи се на специфичното състояние на пациента, което да доведе до по-безопасни процедури и по-здрава работна сила. По-здравите служители означават използването на по-малко болнични дни и по-висока производителност като цяло.

Какво мислите за личното пространство и безопасността в ерата на IoT?

Очевидно безопасността е важна. Едно нещо е да станете жертва на кибер престъпление и някой да има достъп до данните на кредитната ви карта, а съвсем друго е ако жертва на кибер престъпление стане някой производствен център или нечие сърце. Тук няма място за грешки и IIC отделя специално внимание на безопасността в своите тестови програми. Развиваме сценарии, в това число и такива, свързани с безопасността и ги прилагаме в нашите тестови програми.

Смущения в системата са възможни, но отделянето на достатъчно време за внедряване е изключително важно не само от гледна точка на цялостната безопасност, но също така и за личната такава. Разбира се личната неприкосновеност не е технически проблем, а е част от редица правни и регулаторни изисквания, които трябва да се вземат под внимание. Хората са все по-обвързани с технологията и е необходимо време да се научим какво точно трябва да се пази и да се уверим, че протекцията е възможна. Това е основната идея на тестовете; изпробване на идеи и усъвършенстването им преди системите да започнат да функционират в реални условия.

Сигурността е основен приоритет за IIC и затова сформира работна група по сигурността, която да създаде условия за безопасен и надежден Индустриален Интернет. 

Какво влияние оказва IoT върху традиционните бизнес модели?

Бизнес моделите вече са променени и това се дължи на IoT, който оказва голямо икономическо влияние. Това се случва чрез предоставянето на нови възможности за ефективна работа и по-голяма конкурентоспособност, а също и с преминаването към икономика на „крайния резултат“ (прехвърляне на капиталови разходи в оперативни такива), което се наблюдава и по време на Световният конгрес по IoT решения в Барселона, Испания.

По време на конференцията беше демонстрира технология от сферата на роботиката, свързаните автомобили, сценарии за автоматизиране на процесите в предприятия и др. Наш член, Schneider Electric, представиха визията си за умни градове, които оптимизират използваната енергия с 30%, намаляват загубата на вода с до 15% и с до 20% времето за пътуване и трафик. Друг интересен проект представен на конференцията беше дизайна на автомобил, за който е използван методът краудорсинг и за чието създаване е използван 3D принтер… и всичко това за 24 часа.

С излизането на „интернет мисленето“ извън строго потребителското му приложение и навлизането му в транспорта, производството и други индустрии ще наблюдаваме появата на нови услуги и нови бизнес модели, които да променят изцяло начинът, по който се прави бизнес в момента. Именно затова сега е подходящият момент за експериментиране и тестване на нови бизнес модели.

Автор на снимката: д-р Ричард Соли

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X