Облаци

IDC: SaaS ще заема 70% от пазара на публични облаци в ЦИЕ през 2015 г.

Computer World

Публичните облачни услуги получават все по-широк прием в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), като се очаква общият пазар да достигне $386 милиона (изключвайки Русия) през 2015 г. Това показват резултатите от доклад, посветен на пазара на облачни услуги, публикуван от International Data Corporation (IDC). Софтуерът като услуга (SaaS) представлява най-голямата категория (с 69% прогнозен пазарен дял) благодарение на вече възприетите предимства като прозрачните разходи и широк набор от нематериални ползи, включително потребителско изживяване, мултиплатформен достъп и подобрено сътрудничество.

Анализът на IDC отбелязва, че през следващите 5 години разходите за инфраструктура като услуга (IaaS) и платформа като услуга (PaaS) ще се утроят, докато харчовете за SaaS ще се удвоят. Текущото въвеждане на облачни услуги варира, като сътрудничеството, съдържанието и CRM са водещи, макар че бъдещото развитие ще бъде в полза и на традиционните ERP приложения, особено на такива за управление на проектното портфолио (PPM) и за управление на човешките ресурси (HRM).

Мултинационалните облачни доставчици като Microsoft, Google, и Amazon Web Services вече са установили стабилно присъствие в региона на ЦИЕ, и пазарът се населва с дузини по-слабо известни международни SaaS доставчици, пише IDC. Според анализатора, въпреки конкурентната среда, която включва Workday, Zoho, Sopra Steria (HR Access), SugarCRM, Netsuite, и Qualys, местните играчи като Unicorn Universe намират достатъчен пазарен дял, за да процъфтяват.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X