Облаци

УниКредит Булбанк - с частен облак за ИТ инфраструктурата си

Computer World

Мащабен проект за частен облак на УниКредит Булбанк е изпълнен успешно между 2013 и 2015 г. с помощта на Microsoft и Paraflow Communications. Разработването и реализацията на частния облак се извърши на 3 етапа. В първата фаза е обновена виртуализираната инфраструктура на банката и е заменен VMWare софтуерът с неговия Microsoft HyperV еквивалент. На втория етап са надстроени системите за съхранение и мрежите, като е подобрена връзката между двата центъра за данни. В третия етап са въведени нов софтуер и процеси за активиране на функции като самообслужване по заявка, подробен мониторинг и управление на системата с ключови предложения като System Center 2012, за да се оптимизира използването на ресурсите при пикове в натоварването.

В момента 90% от инфраструктурата на УниКредит Булбанк (над 500 машини, с изключение на Unix-базираните бази данни) е виртуализирана, повишена е ефективността при възстановяване от технически проблеми и е оптимизирано използването на ресурси.

От УниКредит Булбанк съобщиха, че банката е първата в България с частен облак за ИТ инфраструктура.

Миграцията към иновативните облачни услуги дава повече гъвкавост при пускането на нови продукти, повишава ефективността при възстановяване от технически проблеми и оптимизира ИТ процесите в банката, допълват от организацията.

Пепа Колева, директор на управление „Информационни технологии" в УниКредит Булбанк

„УниКредит Булбанк се стреми да въвежда най-актуалните версии на използваните продукти, както и най-актуални технологии, и в областта на ИТ инфраструктурата, и в областта на бизнес приложенията. След успешната реализация на поредица от инфраструктурни проекти в периода 2010 - 2015 г., вече разполагаме с ИТ среда, осигуряваща висока достъпност и възстановяване при бедствия“, каза Пепа Колева, директор на управление „Информационни технологии" в УниКредит Булбанк.

„Частният облак е най-доброто решение за банката, защото наред с всички останали предимства ни дава възможност да намалим оперативните разходи и да подобрим ефективността“, каза Обретен Обретенов, старши мениджър „ИТ операции“ в банката.

Облачните услуги са информационна система, обединена около използването на споделени ресурси – изчислителна мощ, софтуер и данни. Тези услуги са достъпни от всяка точна на планетата от различни електронни устройства чрез интернет. По този начин потребителят вече може да извършва множество операции и да достъпи информация от всяка точка на света.

Инфраструктурата на частния облак може да се използва само от организацията, която го притежава. За УниКредит Булбанк това означава повече сигурност, надеждност и гъвкавост, информират от банката.

„Този проект увеличава нашата конкурентоспособност по отношение на качеството и скоростта при предоставянето на нови услуги, като това е само един от инструментите за подобряване на ефикасността ни на местните пазари“, сподели още Обретен Обретенов.

Частният облак е много по-гъвкав от традиционните ИТ инфраструктури, тъй като съчетава предлагането на хардуер и софтуер в една услуга. Той работи на метода на самообслужване по заявка, което намалява времето за обработка, получаване на данни и необходимия ресурс за тяхната обработка. По този начин оперативните процеси в банката са опростени значително, което подпомага значително по-бързото пускане на нови банкови продукти и услуги, обясняват от банката.

Едно от големите предимствата на облачните услуги е тяхната рентабилност. Чрез създаването на частен облак, УниКредит Булбанк оптимизира разходите си за подобрение на хардуер и закупуване на лицензиран софтуер. Потреблението на енергия и физическото пространство, нужно за съхранение на информация също намалява значително, коментират от УниКредит Булбанк.

Изграждането на частен облак има положителен ефект върху ефективността при възстановяване от технически проблеми. При евентуалното възпрепятстване на достъпа до услуга, предлагана от УниКредит Булбанк, центровете за данни могат временно да се заместят един друг, допълват от банката.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X