Облаци

IaaS пазарът ще нарасне с една трета през 2015 г.

Computer World

Световния пазар на облачна инфраструктура – услугите от вида IaaS (инфраструктура като услуга) преживява период на сътресения, отбелязват от анализатора Gartner. Много доставчици, не успели да постигнат успех на пазара променят стратегите си. Малко от тях обаче притежават финансовия потенциал за инвестиции, които да им осигурят широка конкурентоспособност.

Според анализатора някои компании планират пускане на съвсем нови IaaS платформи, съществено модернизиране на съществуващите или предлагане на услуги на базата на предложения от трети страни. Не малко планират и намаляване на инвестициите.

През 2015 г. обемът на световния IaaS пазар ще нарасне с 32,8%, генерирайки 16,5 млрд. долара. За пет години, от 2014-та до 2019-та средният ръст ще бъде 29,1%. Въпреки обещаващата прогноза обаче, на пазара се наблюдава концентрация, като той се оказва поделен между няколко големи продвайдера, сред които изпъква Amazon Web Services. Други големи доставчици са также Microsoft Azure и Google Compute Engine.

През миналата година ръстът в натоварването на IaaS средите за пръв е превишил този при вътрешните за корпорациите системи, отбелязват още анализаторите. От там допълват още, че компании трябва да работят с тези услуги в бимодален режим, ацентирайки върху гъвкавостта и скоростта при разгръщането на системи, дори след приключване на внедряването.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X