Облаци

Десктоп виртуализация за повече корпоративна сигурност

Computer World

Според специалисти, десктоп виртуализацията може да се окаже сред най-революционните технологии от навлизането на сървърната виртуализация през 90-те години на миналия век. Имайки предвид, че технологията по същество цели да замести класическия компютър, в известен може да се каже, че тя има потенциала да революционализира и самото схващане за това какво е значението на думата “персонален компютър”.

Според IDC от всички десктоп технологии, които в момента са на пазара, виртуализационните решения са сред най-новите иструменти за ефективно управление на PC среди. След стремителния ръст на сървърната виртуализация, направила възможна хардуерната консолидация, сега подобни технологии все по-често се прилагат за оптимизирането на офисните машините на служителите.

Правилно внедрените виртуални десктопи могат да увеличат сигурността и да помагат на организациите и доставчиците на инфраструктурни решения да посрещат изискванията за съответствие. Според анализатора Gartner повишаването на сигурността на крайния потребител е един от най-често срещаните мотиватори за придобиване на решения за десктоп виртуализация. Въпреки това обаче от компанията съветват специалистите да се запознаят с всички налични алтернативи, преди да излязат със заключение, че десктоп виртуализацията е правилният отговор за адресиране на притесненията, свързани със сигурността и съответствтието.

“Разпръсването на фирмената информация на стотици или хиляди устройства, много от които могат да бъдат изнасяни в защитените офис локации, представлява сериозен риск по отношение на загубата на данни – споделя Нийл МакДоналд, вицепрезидент в Gartner. – Хостваните виртуални десктопи могат да помогнат за подобряването на сигурността на клиентската изчислителна среда чрез централизиране на чувствителната информация и на приложенията, подобрявайки не само ефективността, но и сигурността.”

HVD (Hosted virtual desktop) технологията, както я наричат в Gartner, позволява изчисленията и обработването на данни на крайните клиенти в мрежата да не се извършва на крайното устройство, а централизирано на сървър. Отделянето на данните от крайното устройство означава и повече свобода за това какво точно може да бъде то. Тъй като при една такава организация служителят получава достъп до централизирано съхраняваните данни и приложения, на теория е все едно дали той ще ги достъпва през компютъра или през смартфона си и дали това става от офиса или от някъде другаде. Разбира се, всичко това може да покрива търсените изисквания за по-сигурна среда, само ако HVD архитектурата е достатъчно добре планирана, внедрена и конфигурирана, а после и последователно управлявана.

От Gartner предупреждават, че въпреки че повишената сигурността е присъща на виртуалните десктопи, всяко разглеждано решение трябва да бъде ценово ефективно, съвместимо с използваните приложения, правилно оразмерено за търсените капацитет и производителност и най-вече – да е удобно за употреба за крайния потребител.

“HVD архитектурата е сложна и отговорниците за инфраструктурата и сигурността трябва да обмислят множество аспекти, като форм фактора на устройствата, методите за достъп и сигурността на данните, с което да бъдат избегнати потенциални проблеми – обяснява Нейтън Хил, директор проучвания в Gartner. – Една от главните тревоги на организациите е как да извлекат максимална изгода от използването на HVD-та, повишавайки общата сигурности откривайки в кои области новата архитектура води до промяна в рисковия профил, спрямо традиционните компютри по бюрата на служителите.”

По негови думи, много традиционни съображения, касаещи компютрите, се отнасят и за виртуалните десктопи, включително защитата на операционните системи от вируси. Същевременно увеличената сложност на архитектурата води и до нови области, на които трябва да се обръща внимание в контекста на сигурността. Специалистите в тази сфера трябва да се уверяват, че адресират изискванията за защита на данните в точката за достъп (каквото и устройство да ползва служителят) и по време на дистанционната връзка, както и на самата виртуализационна платформа.

Допълнително, новите решения за защита на виртуални десктопи обещават както на компаниите, така и на потребителите, по-ефективни и сигурни платформи, пригодени за нуждите на използваната архитектура. Според анализатора през последните няколко се наблюдава в софтуера и хардуера, предвиден за виртуализационни решения. Същото се отнася и до решенията за сигурност, които еволюират, за да посрещнат нуждите на тези платформи.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X