Облаци

IBM налива $1,2 млрд. в глобални облачни центрове за данни

Computer World

IBM обяви, че ще инвестира $1,2 млрд. Тази година в разширяване на глобалната си облачна инфраструктура, с което даде ясна заявка, че възприема облачните изчисления като технология на бъдещето, разкрива IDG News Service – Ню Йорк.

"Наличието на много центрове за обработка на данни в много различни държави по света ще бъде важно в дългосрочен план, заяви Ланс Кросби, главен изпълнителен директор на IBM SoftLayer - искаме светът да разбере, че облакът ще доведе до преобразяване за IBM."


Илюстрация: fotographic1980, www.freedigitalphotos.net

Илюстрация: fotographic1980, www.freedigitalphotos.netКомпанията планира да отвори 15 нови центъра за данни тази година, с което ще надхвърли повече от два пъти облачния капацитет, който тя постигна с придобиването на SoftLayer миналата година за $2 млрд. Организацията планира да обедини новите центрове за обработка на данни, съществуващите SoftLayer центрове за данни, и центровете за данни, които тя оперираше преди покупката на SoftLayer, в една операция, което ще осигури публични и частни облачни услуги на клиентите й, както и услуги за вътрешни операции.

Докато IBM беше относително тиха относно облачните си планове, поне в сравнение с Microsoft и Amazon Web Services, тя беше заета с подготовката за облачно-центричното бъдеще, заяви Ребека Уетемен, вицепрезидент въф фирмата за корпоративни ИТ анализи Nucleus Research. Това съобщение е логична следваща стъпка за компанията, каза Уетемен.

"IBM винаги е имала премерен подход към обявяванията. Но IBM тихомълком ръководи центрове за данни в продължение на много дълго време, и облакът на IBM беше създаден, каза тя – Видяхме бавна трансформация на IBM от компания за услуги към софтуерна компания, а сега – и към облачна компания."

От 2007 г., IBM е придобила повече от 15 компании със софтуер или познания в областта на облачните изчисления, за което е похарчила над $7 млрд. в този процес.

"Чрез придобиване, IBM наистина свърши добра работа по задържане на хора, които могат да развиват този бизнес", каза Уетемен.

Всъщност, придобиването на SoftLayer през август 2013 г. играе ключова роля в новото разрастване. Благодарение на лесната й скалируемост, архитектурата и поддръжката на софтуера, който SoftLayer разработи за своите собствени операции, ще служи като основа за този унифициран облак на IBM.

"Всичко в IBM, което е върви напред, ще стои върху SoftLayer инфраструктурата като услуга (IaaS)", каза Кросби.

Развивайки услугите на SoftLayer, IBM ще предлага глобална IaaS, както и стотиците предложения на IBM за PaaS и SaaS. Неотдавна IBM обяви инициатива за комерсиализация на системата за изкуствен интелект Watson, например, ще извлече предимство от глобалния облак.

В началото IBM ще отвори центрове за данни във Вашингтон, Лондон, Хонконг, Торонто, Мексико сити и Далас, както и в градове в Япония и Индия. Следващите местоположения ще бъдат обявени по-късно през годината. IBM планира следващо разрастване през следващата година, като ще отвори нови центрове в Близкия Изток и Африка.

IBM оценява, че глобалните облачни приходи ще нараснат до $200 млрд. годишно до 2020 г. IBM се надява нейните приходи в облачните постъпления да са $7 млрд. през 2015 г.

Докато Amazon се радва на ранен старт на доминиращия облачен пазар, IBM се обзалага, че експертизата й в обслужване на предприятия ще предложи конкурентно предимство. Тя има задълбочена експертиза в познаване на местните пазарни и национални регулации като HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act) и SOX (Sarbanes-Oxley Act), например.

Досега, центровете за данни във Вашингтон и Далас ще бъдат фокусирани върху съответствие с изискванията на FISMA (Federal Information Security Management Act) на федералното правителство на САЩ.

IBM има и силна партньорска програма, която позволява на регионални ИТ компании, интегратори и консултантски агенции да настроят облачните предложения на IBM спрямо базата си от потребители от малкия и средния бизнес, каза Уетемен.

Върджиния Ромети, главен изпълнителен директор на IBM ще обяви повече подробности относно облачните планове на компанията по време на организираната от дружеството конференция Pulse, която ще се проведе в Лас Вегас следващия месец.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X