Облаци

EMC: Визията ни за бъдещето е в посока облачните решения и големите данни

Computer World

Преориентирането на ИТ в посока услуги е най-голяма промяна изобщо, която се е случвала в областта на информационните технологии. Затова визията на EMC е да насочи усилията си към облачните решения и големите данни, без да забравя сигурността. Това сподели Браян Галахър, президент на дивизята за виртуализационни решения в компанията, по време на откриването на традиционния EMC Forum в София, който тази година бе проведен под мотото „Lead Your Transformation“ или как облачните технологии променят информационните технологии и бизнеса.

По думите на Галахар компанията е изминала много път от своето създаване до момента. Въпреки, че продуктите за информационна инфраструктура в центровете за данни за данни продължават да са основен бизнес за компанията, тя е и е част от федерация от организации, повечето притежавани от EMC, чиито фокус са хибридните клауд технологии и т.нар. софтуерно-дефиниран дейта център. Третата насока на развитие на компанията е съвместният проект Pivotal (EMC + VMware + General Electric) за създаване на облачна платформа. EMC притежава и доставчика на решения за сигурност RSA, който затваря кръга и позволява на компанята да доставя пълна гама от решения за своите клиенти.

Компанията Pivotal, притежавана от EMC (62%), VMware (28%) и General Electric (10%) е интересен проект, поради факта, че GE не са познати като ИТ-ориентирана компания и нямат планове да навлизат на този пазар. Според Галахар участиетието на американския концерн, известен най-вече със своите авиационни двигатели, е показателен за ефекта, който големите данни имат върху компаниите. Всъщност все по-голяма част от информационния поток в бъдеще ще бъде генериран не от хора, а от машини. По време на трансатлантически полет един реактивен двигател и всичките системи около него генерират около 1 PB данни. Целта на GE е да може да управлява този информационен поток, извличайки от него ценни данни, на базата на които да модифицира работата на системите и да насочва по-конкретно екипите за ремонт и поддръжка на машините.

По отношение на сигурността от EMC отчитат промяна във фокуса на своите клиенти. Ако преди 80 на сто от усилията са се насочвали към превенцията на инциденти, а останалите проценти са се насочвали към наблюдението на системите (15%) и реакцията в случай на проблем (5%), то сега отношението между същите действия е разделено по равно. Тази промяна е продиктувана от факта, че днешните заплахи са много по-насочени и по-социални. Ако преди атаките са били свързани с отваряне на заразено приложение към писмо и последващ мигновен удар, като кражба или изтриване на данни, то в момента често ИТ отделите разбират с огромно закъснение, че са жертва атака, която се е развивала целенаосчено в продължение на дълъг период от време.


EMC: Визията ни за бъдещето е в посока облачните решения и големите данни

© Computer World, Computerworld.bg

„За нас от EMC трансформацията означава промяна към по-добро, по-качествено и по-ефективно. Тази промяна днес е изключително важна, тъй като организациите са изправени пред много предизвикателства. Преодоляването им неизменно се свързва с облачните технологии и Big Data – каза Теодор Радев, мениджър продажби в ЕМС България. – На тазгодишното събитие участниците се запознаха с най-добрите решения и нови идеи за това как по-ефективно да използват различни те решения на компанията. За трета поредна година, EMC Форум предостави невероятна възможност за срещи между водещи ИТ експерти от България и Европа .“

По време на EMC Forum бяха проведени сесии, на които бяха представени най-новите технологии за съхранение на данни. Засегнати бяха също темите свързани с дедупликация, виртуализация, архивиране и решения за сигурност на ИТ инфраструктурата.

Тазгодишното издание на EMC Forum събра над 220 участници-специалисти по инфраструктура за информационен мениджмънт, експерти на ЕМС, дългогодишни партньори и клиенти на компанията.

Диамантени спонсори на EMC Forum 2013 бяха: Cisco и VMware, златни – Atos и Telelink и сребърни – Парафлоу и Солитрон.

ЕМС форум 2013 в София е част от серия събития, които се провеждат в 38 страни в Европа, Средния Изток и Азия, сред които Франция, Испания, Германия, Южна Африка, Балтийските републики, Русия, Украйна, Великобритания и Италия.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X