Облаци

Rackspace: OpenStack е готова за корпоративните центрове за данни

Computer World

За кода на OpenStack вече допринасят над 70 000 разработчици от 120 страни и 230 компании, като в работата по най-скорошното обновление на системата са се включили 500 душиТри години, след като дебютира, облачната операционна система с отворен код за публични и частни облаци OpenStack вече е готова да навлезе в корпоративните центрове за данни, според Найджъл Бейтън, вицепрезидент „Технологии и продукти“ в Rackspace. Междувременно потребителската общност на софтуера нараства заедно със съзряването му.

OpenStack започна като съвместен проект на Rackspace и NASA и прерасна в инициатива с процъфтяващо развойно общество, включващо членове от множество големи ИТ компании. За кода на софтуера допринасят над 70 000 разработчици от 120 страни и 230 компании, като в работата по най-скорошното обновление на системата са се включили 500 души. И въпреки че OpenStack тръгна от Rackspace и все още се асоциира главно с тази компания, компанията, която включва най-голям брой свои разработчици в проекта вече е Red Hat.

Макар че инициативата вече привлече редица големи имена, като IBM, HP, VMware, Intel, NEC и др., тя все още се опитва да се сдобие със стабилна позиция сред корпоративните клиенти. Големи успехи в тази посока са партньорствата с CERN, Bloomberg и PayPal.

Според Бейтън, през изминалите 3 г. OpenStack се е позиционирала като добра опция не само за организации, изграждащи големи облачни среди, но и за такива с по-скромни нужди. Също така обществото от разработчици се развива в посока общество от потребители.

Ако ме бяхте попитали преди OpenStack Summit през април, щях да ви кажа, че едно от предизвикателствата занапред ще е привличането на корпоративни клиенти. Доставчиците на услуги и телекомите са на борда, защото, ако искаш да изградиш инфраструктурен облак, OpenStack е единственият играч в града в момента. Да го разработиш само би било лудост. Но на събитието в Портланд през април всички дискусии бяха относно потребителската общност. Това е интересното нещо – че виждаме промяната в потребителската общност. Когато започнахме, 75 от нас бяха на събитието и всички бяха разработчици – беше същински гийкфест. Сега имаме потребителска конференция, която е с много по-различен фокус и допринася за съзряването“, сподели Бейтън пред Computerworld Великобритания.

Също така той смята, че усилията за приемане на OpenStack в корпоративния свят са подпомагани от въвличането на традиционни ИТ вендори. „Първоначално хората нямаха достатъчно доверие, защото това е една много голяма област. Когато става въпрос за преструктурирането и за промяната на архитектурата на целия център за данни, това е нивото, на което говорим във връзка с OpenStack. Това е огромно нещо – хората няма да рискуват, като заложат на коя да е нова технология, затова е необходимо доверие.“

През следващите 3 г. OpenStack ще се изправи пред нови изпитания,

като съвместната работа със софтуерно дефинираните мрежи (SDN), смята бейтън. „Съществува голямото, но интересно технологично предизвикателство във връзка с това как софтуерно дефинираните мрежи и облачният компютинг ще работят заедно“, коментира той.

Други интересни сфери ще са разгръщането на OpenStack върху „голо желязо“ (bare metal infrastructure) без виртуализация и свързването на федерирани облаци – предизвикателство, по което в момента си сътрудничат Rackspace и CERN.

За обществото на OpenStack пък основното изпитание занапред ще е поддържането на досегашния фокус върху подобряването на системата без излишни усилия извън него. В тази връзка има нужда от засилване на вниманието към предложеното развитие в посока платформа като услуга (PaaS). „Това е предизвикателството – поддържането на концентрацията. Причината OpenStack да бъде успешна е задържането на фокуса. PaaS е различна сфера и смятам, че трябва да стои встрани. Това обаче е проект с отворен код и, ако всички членове решат, че искат да комбинират IaaS и PaaS, тогава очевидно и аз ще тръгна в тази посока, но моята гледна точка е да не размиваме фокуса – каза Брайтън. – Да запазим този оркестриран слой, да видим как ще я комбинираме с SDN и как се справя с много сложна облачна федерация, като в CERN. Тогава ще бъде още по-успешна.“

Computerworld Великобритания

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X