Облаци

И Windows Azure вече е с по-ниски цени

Computer World

Windows AzureСлед като наскоро Google и Amazon Web Services (AWS) намалиха цените за свои конкуриращи се облачни предложения, Microsoft също направи такъв ход, редуцирайки стандартните цени за съхранение на данни в Windows Azure. Така Microsoft изравни цените си със Simple Storage Service (S3) на AWS.

Поредното падане на цените на предложенията на големи играчи започна с AWS през ноември. Компанията обяви, че намалява с 18% цените на виртуалните машини, работещи в нейния облак Elastic Cloud Compute (EC2). По-късно през съшия месец Google обяви 5-процентно намаление на своята облачна услуга за виртуални машини, наречена Google Compute Engine (GCE). После, по време на своя конференция в Лас Вегас, AWS анонсира още една ценова редукция – за S3 с около 25%. На следващия ден Google отново намали цените на облачното си съхранение. Сега, седмица по-късно, Microsoft също се включва в ценовата надпревара.

Понастоящем облачното съхранение на Google е най-евтино – $0,085 на GB за до 1 TB данни. AWS и Microsoft пък вземат по $0,095 на GB за до 1 TB. Тези две компании предлагат максимално 495 TB място за облачно съхранение срещу $0,08 на GB, а Google предлага най-много 400 TB за $0,063 на GB.

Обявявайки намалението, от Microsoft припомниха, че предлагат безплатен 90-дневен пробен период, както и план, с който клиентите могат да спестят до 32%, ако се обвържат дългосрочно с Azure.

Според Microsoft, Azure понастоящем обработва средно 270 000 заявки в секунда, като в пикови моменти тази цифра достига 880 000.

ОТ AWS твърдят, че „редовно“ обслужват над 800 000 заявки в секунда и достигат максимум до 835 000.

Друг голям доставчик на облачна инфраструктура – Rackspaceпък коментира тази седмица, че цените далеч не са единственият фактор, който трябва да се вземе предвид при избора на доставчик на облачни изчисления и съхранение. От компанията изтъкнаха, че предоставят „фанатична поддръжка“.

Network World САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X