Облаци

10 млн. евро ще вложи ЕК в новата инициатива European Cloud Partnership

Computer World

Констанца Григорова, Тихомир Иванов

Европейската комисия (ЕК) ще започне нова инициатива за подпомагане на бизнеса с облачни технологии, наречена European Cloud Partnership, съобщи еврокомисарят за цифровия дневен ред на ЕС Нели Крус на Световния икономически форум на 26 януари в Швейцария.
Първоначалната инвестиция на ЕК ще е в размер на 10 млн. евро, а първите резултати от облачното партньорство се очакват през 2013 г.
Крус разказа за инициативата и по време на събитието „Fuelling the European Economy“, което се проведе на 30 януари в Брюксел.
„Каня публичните организации и индустрията, облачните клиенти и доставчици да се обединят в едно европейско облачно партньорство.

В първата фаза партньорството ще доведе до общи стандарти за доставяне на облака. За това то ще обърне внимание на стандартите; ще обърне внимание на сигурността; ще обърне внимание на конкуренцията, не на заключването.
Във втората фаза партньорството ще доведе до решения за доказване на концепция за общите изисквания.В третата фаза ще бъдат изградени референтни проекти“, обясни еврокомисарят.
Първоначалната работа на European Cloud Partnership ще създаде силна основа за облачното потребление от страна на публичните организации. На събитието в Брюксел Крус изтъкна, че единственият начин да се осъществи инициативата European Cloud Partnership е чрез активното партньорство между публичната власт и индустрията.

Нели Крус съобщи, че ЕК вече разговаря с потенциални партньори и работи върху учредяването на това партньорство. „Без съмнение концепцията ще се развие, когато бъдат уточнени повече детайли – каза тя. – Те ще бъдат разяснени, заедно с други елементи, в Европейската стратегия за облачните технологии по-късно тази година. Цялостна стратегия, която да направи Европа не просто приятелски настроена към облака, но и облачно активна.“ На 30 януари Крус обеща да е готова със стратегията преди лятото.
Също така Крус подчерта, че целта на новото партньорство, както и на цялостната облачна стратегия на ЕС, не е да бъде изграден един европейски супер облак. „Облачните бизнес модели и устройството на публичните центрове за данни и тези на облачните доставчици трябва да бъдат определяни от съображенията за ефективност на пазара“, заяви тя.

Според еврокомисаря, облачните технологии ще променят икономиката, защото могат да доведат до значителни ползи за всички, включително за малките и средните предприятия и за гражданите. „Облакът обещава скалируеми, защитени услуги за по-висока ефективност, по-голяма гъвкавост и по-ниски разходи, както и разкриване на работни места. Облакът е идеалният начин за стимулиране предлагането на легално онлайн съдържание. С облака можете да следите и печелите, а това е ключово за творческите индустрии. Отслабващите ни икономики имат нужда от това да се възползваме максимално от това. Не можем да си позволим нещо по-малко. Трябва да подкрепим бързия подем на облачните технологии в Европа“, каза тя.

Нели Крус обаче посочи, че пред потребителите на облачни услуги все още стоят известни притеснения, като например несигурността дали са избрали най-добрата предлагана услуга, за която си плащат, неувереността относно защитата на личните данни, на кой доставчик да се доверят. Друг казус за потребителя на облачни услуги е дали ще може лесно да смени доставчика си, в случай че не е доволен от обслужването и качеството, както и дали ще може да потърси правата си по законов ред. Всички тези казуси, стандарти, сертификати, защита на данни, вътрешна съвместимост, законова несигурност и т. н. са от особено притеснение за малките компании. Именно те са онези, които ще могат да се възползват от най-много възможности на облака, но и които нямат сериозен финансов ресурс и капацитет, за да постигнат индивидуални условия с доставчиците на облачни услуги.

„Докато тези пречки съществуват, аз съм готова да ги реша. Ние вече направихме стъпка по отношение на регулацията. ЕК предложи нови правила за защита на данните през 21 век, включително на данните в облака. Можем да постигнем много повече, особено в публичния сектор.“, допълни Крус.

Очаква се новите правила за защита на данните, предложени от Еврокомисията, да осигурят на потребителите контрол над личните им данни, с възможност до ги коригират или изтриват, както и да имат лесен достъп до тях. Друга задача на новата регулация е да улесни управлението на облака в цяла Европа, посредством въвеждане на модела единна точка за контакт (single point of contact - SPOC), и единна идентичност на потребителите (single ID). Друг очакван аспект е улеснение на управлението на облака и извън ЕС, посредством опростени и устойчиви правила.

„Споделям ентусиазма на заместник-председателя на ЕК Нели Крус относно цифровия дневен ред и визията за активна по посока на приемането и въвеждането на облачните технологии Европа. Има още доста работа в тази посока, но едно е сигурно – облачните технологии ни предоставят поне възможност за ефективност и подкрепа на създаването на много нови бизнеси в процеса на налагане на различните облачни модели“, заяви Крейг Мънди, главeн изпълнителен директор „Изследвания и стратегии“ на Microsoft.

„Живеем в нова ера, която променя начина, по който взаимодействаме с компютрите, и създава нови очаквания от работата с тях. Навлизат все по-мощни устройства, облачни услуги, „големи“ данни, мрежови комуникации и всичко това предоставя нови възможности. Системите придобиват все повече „човекоподобни“ възприятия – способността да виждат, да слушат, да изпращат подаръци в заобикалящата среда и да отговарят при допир. Компютрите се адаптират към човешките потребности, вместо ние да се приспособяваме към техните възможности, както се случваше в продължение на десетилетия досега. Един пример за това как Microsoft прилага системите и технологиите, така че да се съобразяват с човека, е устройството Kinect, който Microsoft пусна през ноември 2011 г. Контролерът първоначално е пригоден за визуализация на движението на потребителя при управление на игровата конзола Xbox 360, без да се налага какъвто и да е допир до техниката, сега Kinect е широко приет от хората”, посочи Крейг Мънди. Той разкри новите приложения на Kinect в областта на грижата за деца с аутизъм и огромните постижения в развитието им, до които е довела употребата на технологията. Използването на такъв тип технологии в комбинация с облачните услуги и особено – с глобалната Мрежа, води до постигането и на други благородни цели.

Според Нели Крус, друг ключов проблем на съвременното общество в рамките на ЕС е отливът на жени от образование и квалификация в т.нар. STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) умения. В този смисъл са нужни мерки с цел повишаване на интереса и мотивацията на момичетата към наука, технологии, инженеринг и математика. От Microsoft посочиха, че имат богат опит в тази област чрез програмите DigiGirlz, които дават възможност на момичетата от горните класове да научат за кариерните си възможности в сферата на технологиите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X