Облаци

Дебютира Microsoft System Center 2012 Release Candidate

Computer World

На 17 януари Microsoft обяви наличността на Release Candidate версията на решението за управление на частни облаци System Center 2012. По време на онлайн излъчване от централата на компанията Сатя Надела, президент на отдел „Сървърни технологии и средства за разработка“, представи решенията на Microsoft за изграждане на частен облак, които ще са достъпни през 2012 г.

„ИТ дирeктори на водещи компании споделят с мен, че очакват от частния облак да им помогне да се фокусират върху иновациите, а не върху поддръжката, да оптимизират разходите си и да отговорят на нуждата от по-голямо бързодействие на информационните технологии – коментира Надела. – Ние отговаряме на всички тези изисквания с представения днес System Center 2012.“

Използвайки новия System Center, една организация може да управлява своя вътрешен, частен облак, както и приложения и услуги в публични облаци. Този хибриден подход, при който клиентът може да качи свой софтуер в публичен облак, но да задържи съответната база данни в собствен облак, например, е все по-често срещан.

„Частният облак ни позволява да обединим цялата инфраструктура от сървъри в едно цяло, което можем да използваме за по-бързото осигуряване на услуги от критично значение за нашия бизнес – каза Питър Даниелс, вицепрезидент „Информационни технологии“ в компанията T. Rowe Price, която вече използва новата версия на решението. – System Center 2012 наистина променя играта.“

Lufthansa Systems и Unilever също разчитат на System Center 2012 и частния облак на Microsoft.

System Center 2012 обединява 8 отделни компонента в единно решение, улеснявайки инсталацията и намалявайки от дни до часове времето, необходимо за внедряване.

Броят на различните издания на софтуера също е опростен – клиентите ще могат да избират между Standard и Datacenter, като базират избора си на нивото на виртуализация, което им е необходимо. System Center 2012 Datacenter покрива неограничен брой виртуални машини, което означава, че клиентите могат да разширяват на по-късен етап частните облаци, които са изградили, без допълнителни разходи за лицензи, необходими за виртуализиране на тяхната инфраструктура и приложения.

Също така софтуерът е доработен, за да позволява на ИТ администраторите да управляват не-Microsoft устройства, включително мобилни телефони. Вместо да възприема устройствата като център в процеса на управление, System Center 2012 поставя потребителя в средата. Това означава, че един мениджър може да заложи определени политики за даден служител без значение какво устройство използва този човек, включително Android смартфони, iPhone или таблет.

Клиентите на System Center 2012 ще плащат за решението според броя на сървърите, а не на виртуалните машини. Това запазва цената по-ниска за организациите, поддържащи много виртуални машини на един сървър.

„Ние анализирахме различните възможности и предприехме миграция към облачни услуги. Microsoft предложи правилното решение за нас – сподели Холгер Берндт от Lufthansa Systems. – С интегрираните технологии можем да се възползваме в максимална степен от уменията на нашите специалисти, за да разработваме услуги в частния облак, от които имаме нужда, с цел да посрещнем изискванията на нашите клиенти.“

В Unilever пък смятат, че със своя частен облак, базиран на технологии на Microsoft, ще могат да удвоят бизнеса си без това да се отрази допълнително върху въздействието, което компанията има върху околната среда, посочи Мике Ройле, директор „Информационни технологии” в Unilever. „Ние залагаме на System Center 2012 като платформа за управление, за да разширим инвестициите си за виртуализация в посока частен облак, както и да осигурим надеждност на нашата инфраструктура и предлаганите услуги“, добави той.

Разбира се, Microsoft също използва System Center 2012 за управлението на собствените си облаци, а това означава огромни мащаби. От компанията споделиха, че обикновено техните клиенти казват, че имат ИТ администратори, управляващи 30-40 сървъра с това решение. Но Microsoft разполага с огромни центрове за данни, които поддържат услуги като Bing, Azure и Hotmail. Така в компанията всеки от ИТ служителите, използващи System Center 2012, управлява по 5000 физически машини.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X