Облаци

Rackspace ще поддържа OpenStack облаци и в чужди центрове за данни

Computer World

OpenStackЗа пръв път Rackspace ще разшири поддръжката си към облачни OpenStack проекти, реализирани в рамките на дадена компания или в центрове за данни на трети страни, облачният доставчик обяви на 7 ноември.

Rackspace, заедно с NASA, допринесе за изграждането на отворения код на софтуера за изграждане на облачна инфраструктура OpenStack.

За да се възползват от новата услуга за поддръжка, клиентите трябва да използват OpenStack според изискванията на определена референтна архитектура, които Rackspace ще направи публични. Тази архитектура ще дефинира хардуера, конфигурацията, мрежата и кои функции на OpenStack да бъдат включени. „Уверяваме ги, че ако следват това, ние ще подсигурим работата“, заяви Джим Къри, генерален мениджър за Rackspace Cloud Builders.

Засега се знае, че референтна архитектура изисква Dell C Series сървъри, защото Rackspace ги използва в своите центрове за данни и има много опит с тях, сподели Марк Колиър, вицепрезидент „Бизнес развитие“ в компанията. Също така в изискванията са включени и Cisco продукти в мрежовия слой. „С времето очакваме да разширим опциите в референтната архитектура“, каза той.

Rackspace ще предлага поддръжка за компании, чиито облачни системи са в техен вътрешен центъ за данни или са хостнати от Rackspace или друга фирма. Например Equinix, един от най-големите оператори на центрове за данни в света, е сред хостинг доставчиците, които клиентите могат да ползват заедно с разширената поддръжка.

В рамките на новата услуга компанията ще предложи същата поддръжка, каквато традиционно предлага на клиентите си, използващи нейните хостинг услуги, въпреки че в началото не всички ще са налични. Сред отговорностите на Rackspace ще са предоставянето на най-новите версии на OpenStack, реагирането на различни проблеми и проактивното планиране, например за бъдещи експанзии.

Rackspace ще прилага много от същите инструменти, които сега използва за поддържането и оперирането на собствения си публичен облак. „Целта е да направим така, че всички инструменти и процеси и ноу-хау, които имаме, да станат налични за клиентите“, каза Джим Къри.

Rackspace също така е създала списък със системни интегратори и консултантски компании, които ще препоръчва на клиентите си за помощ при инсталирането на OpenStack облаци. Rackspace е дала на тези компании референтната архитектура и е провела с техни служители обучение относно разгръщанията, които Rackspace ще поддържа. Засега тези компании включват Cloud Technology Partners, MomentumSI и Team Sun. Team Sun е един от най-големите системни интегратори в Китай – пазар, който е изненадал Rackspace с нивото на интереса към OpenStack, заяви Колиър.

Rackspace се присъединява към няколко други компании, опитващи се да помогнат на бизнесите по-лесно да използват OpenStack в частните си облаци. Nebula, основана от бившия CTO на NASA, работи върху продукт за изграждане на частни облаци, използващи OpenStack. Piston Cloud Computing, която бе основана от водещия архитект на облака на NASA, разработва OpenStack дистрибуция, също предназначена да улесни организациите в употребата на OpenStack. SUSE отделът на Attachmate също работи по OpenStack софтуер за по-лесно внедряване на частни облаци.

Rackspace може да включи някой от тези продукти в референтната си архитектура, споделиха Къри и Колиър. Но продуктите на Nebula, Piston и SUSE все още не са налични.

IDG News Service Сиатъл

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X