Облаци

Стартира ограничената бета на HP Cloud Services

Computer World

Стартира ограничената бета на HP Cloud ServicesHewlett-Packard пусна ограничена бета версия на своя пакет от IaaS (Infrastructure-as-a-Service) услуги, наречен HP Cloud Services, компанията обяви на 7 септември.

Първите 2 услуги – HP Cloud Compute и HP Cloud Object Storage – ще предоставят съответно ресурси за изчисления и съхранение от центровете за данни на HP. Компанията използва набора от облачни софтуерни инструменти с отворен код OpenStack като основа за облачните си услуги. HP се присъедини към проекта OpenStack през юли тази година.

HP маркетира IaaS предложенията си за широк обхват от потенциални потребители, включително разработчици, независими софтуерни производители и различни организации. От компанията твърдят, че един клиент може да си набави нужните ресурси в рамките на минути.

HP Cloud Object Storage може да се използва за бекъп на данни, за обслужване на статично уеб съдържание или за съхранение на големи обеми от информация за частна или публична употреба.

С HP Cloud Compute пък потребителите могат да качват виртуални машини (ВМ) в център за данни на HP, където те да работят според необходимото.

С двете услуги един клиент имат възможност да управлява мрежата си чрез уеб базиран потребителски интерфейс и базирани на REST (Representational State Transfer) приложно-програмни интерфейси.

HP вече е изпробвала услугите с няколко клиента, но сега разширява потребителската база за по-широко тестване.

По време на бета периода двете услуги ще са безплатни, но когато дебютират официално, за тях ще се заплаща според употребата им. Компанията обаче все още не разкрива колко ще струва използването на услугите тогава.

Сега потребителите могат да кандидатстват за участие в бета програмата. Тестерите ще получават фактури, но те не са реални, тъй като в тази фаза услугите са безплатни. Засега HP предлага поддръжка по телефона, чат, е-поща или в сайта си.

През 2005 г. HP пусна плановете за изчислителни мощности и приложения Infrastructure Provisioning Service и Application Provisioning Service, които също се таксуват според употребата.

В края на август на VMworld 2011 Dell също обяви, че ще започне да предлага IaaS по-късно тази година. Услугата, наречена Dell Cloud with VMware vCloud Datacenter Service, ще бъда базирана на платформата VMware vCloud и ще се поддържа от центъра за данни на Dell в Плано, Тексас. Клиентите ще могат да наемат изчислителна мощ и място за съхранение и да плащат според употребата си или да подписват по-дългосрочни договори, включващи запазен или посветен хардуер.

Според скорошно проучване на IBM, обхващащо 3000 главни информационни директори, 60% от анкетираните са готови да включат облачни технологии в инфраструктурата си. Това е над двойно повече от броя на онези, които са посочили същия отговор в същото проучване 2 г. по-рано.

IDG News Service Ню Йорк

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X