Облаци

Cisco – с облачна стратегия, но без амбиция да бъде облачен доставчик

Computer World

Тихомир Иванов

 

Лю Тъкър, CiscoОблачната стратегия на Cisco е базирана на три основни стълба – доставяне на архитектура за облачни доставчици и компании; сключване и поддържане на партньорства с компании, за да се улесни разгръщането на облачните технологии; разработване на платформи и технологии, ускоряващи възприемането на облака с помощта на сигурен и колаборативен достъп от таблети (като Cisco Cius), TelePresence системи и IP телефония. Това обясни на TelePresence конференция на 2 февруари Лю Тъкър, вицепрезидент и CTO в компанията, който работи в областта на облачните технологии.

Преди да се присъедини към Cisco преди около 6 месеца, Тъкър бе сред основните фигури в опита за превръщане на Sun Microsystems в облачен доставчик, което почти бе факт, когато Oracle придоби компанията и спря проекта. Този опит, както и партньорствата на Cisco с компании, предлагащи облачни технологии, може би след време ще направи от Cisco и доставчик на облачни услуги. Засега обаче Тъкър отрича това.

„Работехме, за да вкараме Sun в бизнеса с доставяне на облачни услуги подобно на Amazon, обясни той. – Също така искахме да предоставяме технологии за доставчици на услуги и компании, точно като Cisco. Може би също знаете, че за известно време работех и за Salesforce.com.

Всъщност Cisco е в SaaS бизнеса. Имаме WebEx и се стремим да предлагаме услуги за комуникация и сътрудничество в много различни форми. Можем да ги предоставяме като SaaS или да ги дадем на доставчици на услуги, които искат да ги предлагат на своите клиенти.

Засега истинският ни фокус обаче е да обезпечаваме технологично голям брой доставчици на услуги и предприятия и да им позволим сами да изграждат облаци. След това смятам, че може би ще се насочим към свързване на тези облаци.“

Не е чудно, че облачната стратегия на Cisco разчита сериозно на предоставянето на инфраструктура. Компанията доставя близо 80% от Интернет инфраструктурата в глобален мащаб и се превърна в компания за $40 млрд. за 25 години, продавайки комутатори и маршрутизатори. Общо взето същата технологична база може да се използва и за изграждането на публични и частни облаци.

Също така в Cisco планират да виртуализират устройствата за WAN ускорение, защитни стени и балансиране на натоварването, които сега продават и да ги превърнат в облачно базирани мрежови услуги. Компанията вече прави това с Wide Area Application Services (WAAS). Ползата от това ще бъде бързото предоставяне на WAAS, защитни стени и балансиране на натоварването, както и възможността за местене на тези услуги заедно с виртуалната машина, когато тя се движи между центровете за данни в облака.

 

Освен това Cisco разчита и на партньори

 

като VMware, BMC Software, EMC, NetApp и др. Например Cisco, EMC и VMware създадоха през 2009 г. дружеството Virtual Computing Environment (VCE), което съвсем скоро стана независимо. Целта при създаването на VCE бе предлагане на услуги и решения за растящия пазар на частни облачни системи. Според оценка на компанията, към 2015 г. обемът на този пазар ще достигне 85 млрд. долара. Основната технологична платформа на Virtual Computing Environment е модулната архитектура Vbloсk.

Също така Cisco и BMC обявиха на 6 декември облачната платформа Integrated Cloud Delivery Platform (ICDP), предназначена да помогне на доставчиците на услуги да опристят и автоматизират предоставянето на облачни услуги.

Плюс това Cisco прави и стратегически придобивания. Скорошното купуване на LineSider, производител на мрежови софтуер за виртуални центрове за данни и облаци, бе ключово към това Cisco да може да предлага продукти, които автоматизират разпределянето и поддържането на политики във виртуални машини и физически активи.

 

Всичко като услуга и много облаци, специализирани по вертикали

 

Според Тъкър, след време всичко ще се предлага и използва под формата на услуга, а облаците ще са много. Облаците ще са вертикално специализирани по индустрии – финанси, медии, правителство, здравеопазване, забавление и пр. „Някои казват, че може да се окажем в свят с два или три големи облачни доставчици. Моята визия е, че заради различните нужди по региони ще имаме много облаци – сподели Тъкър. – Това, което ще е важно тогава, ще е нуждата от свързаност между тях, за да могат потребителите безпроблемно да се местят от облак в облак. С времето ще навлизаме в един свят с много облаци – било то поради регулативни или оперативни причини. Например във финансовия сектор банките може да се обвържат с доставчици на услуги, за да имат облак, предоставящ финансови услуги, който отговаря на конкретни регулативни изисквания. Тези изисквания пък може да са различни за здравеопазването.“

 

Ползите от облака

 

Една от големите ползи от употребата на облачна инфраструктура е, че така потребителите могат да разчитат на един басейн от споделени ресурси, които да използват само при нужда, каза Тъкър. Този модел може да бъде осигуряван качествено както от специализиран доставчик, така и от звено вътре в дадена компания, което всъщност една от пътеките за проникване на облака в бизнеса.

„Става въпрос за басейн от ресурси вместо за ресурси, които са асоциирани отделно с всяко приложение – обяснява Тъкър. – Така, когато растете, независимо можете да мащабирате приложението без да сте зависими от ресурсите – добавяте ресурси при необходимост. Това значи, че можете да разполагате с една част от организацията си, която да доставя облачната инфраструктура и това звено може да стане много ефективно и високо автоматизирано. Така дори в рамките на едно предприятие може да бъде постигната почти същата ефективност, която се постига с голям доставчик на услуги.“

 

Сигурността в облака

 

Според Тъкър, повечето потенциални потребители на облачните технологии ще кажат, че сигурността е причина номер едно. „В Cisco предлагаме различни решения за сигурност и някои от тях пазят мрежата, което е много важно, посочи той. – Самата мрежа може да подсигури достъпа, може да спре някой от това да влезе в мрежата. Друг компонент на сигурността е следенето на съдържанието с помощта на антивирусни програми.“

Защитата има много аспекти и за нея трябва да започне да се мисли като за система, подчерта Тъкър. „Това, което е интересно в облачния компютинг, е, че трябва да направим така, че когато приложенията се движат в облачната среда от един сървър към друг, с тях да се преместят и политиките за сигурност, за да няма момент, в който едно приложение остава незащитено“, заяви той.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X