Облаци

Нова компания решава проблемите със съхранението при Microsoft Hyper-V

Computer World

Един от най-големите проблеми на Hyper-V, високите разходи за съхранение, асоциирани с разпръснатостта на виртуалните сървъри, изглежда вече може да се реши чрез разширение на Virsto Software, нова компания, базирана в Сънивейл, Калифорния, която се фокусира върху сторидж виртуализацията.

Hyper-V не е единственият хипервайзър, който има трудности със съхранението, но (както от VMware обичат да отбелязват) повечето потребители не могат да съберат толкова виртуални машини (ВМ) на един сървър с Hyper-V, колкото могат да поберат с VMware. С други думи, за повечето приложения гъстотата на виртуалните машини с Hyper-V е по-малка в сравнение с VMware. С увеличаването на броя на сървърите парите, спестени при закупуването на по-малко физически сървъри, се оказват бързо изхарчени за сдобиване с повече място за сторидж.

Софтуерът за виртуализация на съхранението Virsto One може да реши този проблем, твърди главният изпълнителен директор на компанията Марк Дейвис. „Съкращаваме количеството на заеманото от данни място в машините за съхранение с 90% в сравнение с използването на Hyper-V без нас", казва той.

С Virsto DLL (Dynamic-link Library) и всички останали файлове, характерни за всяка виртуална машина, се съхраняват само веднъж. След това Virsto One управлява достъпа на всяка една ВМ до същите тези споделени файлове, така че всяка виртуална машина да мисли, че файлът принадлежи единствено на нея.

В допълнение Virsto One се грижи и за това четене/запис процесите да са последователни, което осигурява най-голяма бързина. „Ако направите тест с една ВМ и резултатът е Х, а след това пуснете 10 или 20 виртуални машини едновременно, може да получите една пета от Х - или 80% деградация в производителността на пропускателната способност на кутията поради случайния подбор, отбелязва той. - Безразборният I/O [input/output] е с един или два магнитуда по-бавен от последователния I/O."

Дейвис обещава, че с Virsto дори и при натрупването на ВМ I/O производителността няма да се влоши въобще и скоростта ще е все едно на един сървър да има една виртуална машина. Софтуерът поддържа всяка блок сторидж система, включително iSCSI, Fiber Channel, FcoE.

Друго обещание, което дават от Virsto, е, че виртуализацията на съхранението се случва изключително бързо с техния софтуер, който създава клонинги за минути. Така е, защото продуктът не създава копие на всички файлове, които ще бъдат споделени и освен това не отделя място в системата за сторидж преди виртуалната машина да пише до нея.

Но в основата на маркетинговата стратегия за Hyper-V е това, че предложението на Microsoft е по-евтино от VMware. Дори и най-пламенните почитатели на Hyper-V признават, че хипервайзърът в най-добрия случай е сравним, а в най-лошия - все още зад VMware. Така каквото и да се добави към Hyper-V трябва да струва малко, иначе ще убие основното предимство на Microsoft тук - цената.

Virsto One таксува на сървър. Софтуерът струва $1250 за двупроцесорен сървър и $2800 за четирицокълен (или по-голям). Това включва доживотен лиценз за базисния софтуер и годишна такса за поддръжка.

Любопитно е, че в момента тече работа и по подготвянето на Virsto One за Vmware, а вероятно това ще се направи и за XenServer и KVM, ако търсенето нарасне достатъчно.

Компанията предлага софтуера за безплатно 30-дневно тестване, за което е нужна регистрация на сайта.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X