Облаци

Бързоразвиващи се компании с много неструктурирани данни се обръщат към Atmos

Computer World

Профил: Джон Мартин е директор „Продуктов мениджмънт/маркетинг" в отдел „Облачна инфраструктура" на EMC. Предходните позиции, които е заемал в компанията, са старши мениджър „Продуктов мениджмънт" в групата за технологични начинания и главен инженер за корпоративни системи. По-рано е работил като продуктов/софтуерен инженер в i2 Technologies - американска компания, предлагаща софтуер и услуги за управление на вериги за доставки.

На
EMC World 2009 обявихте EMC Atmos onLine Storage as a Service. Какво развитие отбеляза услугата? Успя ли да привлече вниманието, на което се надявахте? Какво е максималното ниво на услугата, което можете да предложите сега?

През изминалата година увеличихме разпространението на Atmos onLine, най-вече с помощта на ISV [independent software vendor] партньорите ни. Някои вътрешни групи в EMC пожелаха да се възползват от решението.

Утре [бел. ред.: 12 май 2010 г.] ще обявим разширяването на екосистемата на Atmos, където доставчици на услуги, включително AT&T, ще предлагат услуги за съхранение в публичен облак, базиран на Atmos. В EMC взехме стратегическото решение да дадем на Atmos onLine подкрепяща роля и да насочим фокуса си към въоръжаването на доставчиците на услуги с възможности за предоставянето на облачен сторидж като услуга. Atmos onLine ще остане инструмент за разработване и референтна архитектура за доставчици на услуги, които да желаят да използват този тип инфраструктура, но няма да се стремим да превърнем услугата в генерираща приходи, SLA възможност за EMC.

Бихте ли споделили темпа на възприемане на Atmos onLine и можете ли да сравните интереса към тази услуга с този към Atmos?

Atmos е продукт, който продаваме на клиентите си, за да го разгърнат в компаниите си, и основният ни фокус е да предоставим това. Открихме, че възможността при Atmos onLine за нас е наистина да направим услугата подкрепяща продажбите на Atmos. В някои случаи това проработи изключително добре през последната година, когато имахме клиенти, които бяха заинтересовани от технологията и искаха да я изпробват. Те се интегрираха с Atmos onLine, тестваха технологията и след това взеха решението да внедрят Atmos в центровете си за данни. Така в този случай услугата наистина имаше ролята на инструмент за продажби.

Както казах, поставяме фокуса си върху доставчиците на услуги. Накратко, обявлението, което ще направим утре, е относно партньорството с една група от доставчици - AT&T; две компании, които се предимно активни в САЩ - PEER1 Hosting и Hosted Solutions; Unisys и по-малък играч, наречен CBI Connect [CBICI]. Ще говорим за усилията ни да доставим базирано на Atmos публично съхранение и отново Atmos onLine ще играе поддържаща роля в тази връзка.

Втората част от обявлението ще е, че разширяваме екосистемата. Страхотно, имаме тези уеб услуги, приложно-програмен интерфейс, който е достъпен през Интернет... Но как ще ги използваме? Как ще помогнем на потребителите да извлекат полза от тях? Затова тази част от обявлението за екосистемата е, че имаме около 20 ISV партньора, интегрирани с този приложно-програмен интерфейс, за да доставят решения на клиентите си.

Така например днес следобед [бел. ред.: 11 май 2010 г.] говорихме за един от интегрираните партньори - CommVault, който предлага корпоративен продукт за бекъп и архивиране. Те се интегрираха с приложно-програмния интерфейс, базиран на Atmos REST, за да могат да съхраняват и да възстановяват съдържание в което и да е от публично-облачните сторидж предложения. Atmos onLine се превръща в инструмент за осъществяване, а не в интересен бизнес за генериране на приходи.

Всички тези ISV партньори ли са фокусирани в САЩ? Ще предлагат ли услугите си извън Щатите?

Да, могат да ги предлагат и в чужбина. Много от тези ISV партньори са компании, базирани в САЩ, но оперират и извън страната. Няма ограничение пред тези предприятия да използват технологията където и да е по света.

Но има и други сценарии, подобни на този, които просто не обявяваме сега и са свързани с други части на света. Европа е най-очевидното следващо място, където ще изграждаме връзки.

В момента преговаряте ли с европейски компании за същите услуги?

Да.

Можете ли да дадете информация за това?

Не, но ще чуете за това.

Предложенията на EMC за облачно съхранение извлякоха ли ползи от глобалната криза?

Не съм сигурен, че сме спечелили от глобалната криза. Едно интересно нещо, което наистина ме порази наскоро и отново тази седмица, е че, както виждате, Atmos e нова технология, нов продукт. С всяка нова технология има цикъл за възприемане, появяват се компании, които са заинтересовани от ранното използване на нещо, което е ново, има и такива, които изчакват технологията да съзрее. Интересно е, ако погледнем групата клиенти, които се възползват от Atmos днес, това сочи нещо противоположно на въпроса ви. Тези клиенти са такива, които са постигнали хиперрастеж и имат много голямо количество неструктурирани данни, нарастващи много бързо и имат нужда от инфраструктура като Atmos, която да помогне на бизнесите им.

Например имаме двама клиента, които участваха в панел. Единият е CareCore National, американски доставчик на здравни услуги. Компанията има огромен център за данни, информацията набъбва изключително бързо - днес те имат около 750 терабайта данни в Atmos инфраструктурата. Ако погледнем тяхната облачна стратегия, бих казал, че те са с много напредничаво мислене относно възприемането на нови технологии.

Вторият клиент е Vistaprint, локална компания за офлайн реклама и маркетинг, която също разполага с много неструктурирано съдържание. Бизнесът им се развива изключително бързо тук в Масачузетс.

По-евтино ли е управлението на неструктурирано съдържание с вашия продукт в сравнение с други предложения и методи на пазара?

Намираме, че е по-разходоефективно поради две причини. Първо, Atmos може да бъде използван на евтина платформа. Другият аспект е, че една петабайтова система може да бъде управлявана от един администратор и няма нужда да наемате още администратори при разширяване на обема. Това определено са два начина за пестене.

Когато говорите за тези нови технологии имате нужда и от хора, които могат да работят с тях. Предлагате ли помощ при обучението на ИТ специалисти? Как се ориентират те в тази нова среда?

Това е много интересен въпрос. В някои случаи технологията се опитва да постигне нов модел на управление и това изисква нов ред на мислене. Физически свързвате мрежата, захранването, включвате Atmos системата, определяте достъпа и започвате употребата. И това е един много голям сторидж пул без концепции за управление. Затова в някои случаи изисква обучение, като крайната цел е да се постигне една по-самостоятелна среда.

Облачното съхранение достатъчно добро и надеждно ли е за прилагането му при високотранзакционни бази данни?

Atmos 100% не е създаден, за да работи с традиционни транзакционни системи. Това, което имам предвид, е, че не е проектиран да управлява бази данни за обработка на онлайн транзакции или SQL Server. Но ако помислите за това ново поколение от scale-out приложения, много от тях скалират хоризонтално независимо от традиционните технологии за бази данни, използвайки по-скоро подхода на репликиран уеб сървър и съхраняват съдържание директно в хранилище за неструктурирани данни. Така че не бих отговорил, че не е пригодно за транзакционни среди, а че не е създадено за традиционните SQL Server, Oracle бази данни.

Въпросите зададе Тихомир Иванов
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X