Кариера

InnoAirChallenge отличи три решения за подобряване на градската мобилност

Иван Гайдаров

Отбор "Софенхаген" спечели първо място и 10 000 лева в хакатона InnoAirChallenge: Making urban mobility smarter, организиран от А1 и Асоциация за развитие на София, със своя проект "Следващата ви кола ще е велосипед". На второ място в надпреварата се нареди екипът "Последните", който получи ваучер на стойност 5000 лева, а третата награда - 3 000 лева - отиде при отбора на "InnovaOne".

В хакатона InnoAirChallenge: Making urban mobility smarter се съревноваваха общо 22 отбора с предложения за оригинални и приложими технологични решения за подобряване на градската мобилност. А1 България осигури общ награден фонд от 18 000 лева, за да поощри допълнително хората с технологични знания и умения да потърсят смели и иновативни решения за бъдещето на градската мобилност. Сред отборите, участвали в Хакатона, бяха представители на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Техническия университет в София, Пловдивския университет, Бургаския Свободен университет и много други.

Публичните представяния се проведоха онлайн и бяха излъчвани на живо във Facebook страницата на А1 България. Журито ги оцени по критерии за оригиналност, приложимост и технологичен подход в реално време. Разработването на идеите беше също дигитално, в предишните два дни, като съставените от между 2 и 5 участника екипи имаха възможност да се консултират с ментори от бизнеса, академичните среди и Столична община, които работят по сходни проблеми. Сред основните въпроси, на които разработките на екипите трябваше да отговорят, бяха начини за превръщането на столичния градски транспорт в по-екологично устойчив и привлекателен за гражданите. Други от темите, поставени за решаване, бяха интеграцията на градската мобилност и събирането на обратна връзка от гражданите, както и разпространяването на идеи за подобряване качеството на въздуха в градска среда.

"Иновативните идеи на участниците за решаване на най-належащите потребности на градската мобилност с технологични средства бяха много оригинални и със сигурност затрудниха избора на журито. Поздравявам участниците за смелите предложения и задълбочените технологични познания. А1 работи постоянно в областта на технологични иновации и ние приветстваме възможността да подкрепяме не само развитието на такива идеи, но и професионалното израстване на хората, които ги предлагат. Затова освен паричните награди ще дадем и няколко специални, под формата на персонална покана за участие в нашата Лятна академия, а защо не и - постоянна работа в нашето все по-разрастващо се ИТ направление", коментира Васил Нейчев, старши мениджър в направление "Информационни технологии и дигитална трансформация" в А1 България и член на журито на хакатона.
  1. Проектът, спечелил първо място и голямата награда, разработи платформа, с която хората ще могат най-лесно да намерят безопасен маршрут в София за придвижване с велосипед.
  2. На второ място се класира проект за разработване на система, която измерва в реално време температура, влажност, концентрация на CO2, нива на фини прахови частици и налягане, с цел визуализация и анализ на замърсеността на въздуха. Информацията е полезна за откриването на източниците на замърсяване, както и за оценка на ефективността на мерките за ограничаване на вредните емисии. NB-IoT технологията ще даде възможност за надеждно и ценово-ефективен пренос на данните.
  3. Трета в класирането се нареди идеята за разработване на сензорни системи за мониторинг на качеството на въздуха и водата с висока точност и възможност за анализ на данните с невронни мрежи. Важна част от проекта е ML платформа за анализ и възможност за прогнози за бъдещи замърсявания подобно на прогнозата за времето. За реалната имплементация на проекта създателите ѝ ще се надяват на партньорството на А1 и 5G мрежата на компанията.

Васил Нейчев, старши мениджър в направление "Информационни технологии и дигитална трансформация" в А1 България и член на журито на хакатона, връчва наградата за трето място на отбора от Харманли InnovaOne

Васил Нейчев, старши мениджър в направление "Информационни технологии и дигитална трансформация" в А1 България и член на журито на хакатона, връчва наградата за трето място на отбора от Харманли InnovaOne


Допълнителна специална награда от Центъра за градска мобилност получи решението за проследяване на запълняемостта на превозните средства през мобилните камери на отбора ИТГ.

Събитието се проведе в рамките на проекта INNOAIR, финансиран от европейската инициатива "Иновативни градски дейности" (Urban Innovative Actions). София е първият български град, който бе избран и стана част от общността на иновативните европейски градове. Програмата UIA на Европейската комисия дава възможност на големите европейски градове да тестват иновативни, креативни, но и рискови решения на градски предизвикателства. INNOAIR прилага експериментално мерки в тематичната област "качеството на въздуха" и по-специално "иновативни решения за мобилност и зелено придвижване".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X