Кариера

Община Варна и SAP ще създават "умен град" и център на образованието

Владимир Владков

Инициативата Община Варна - "Варна - град на знанието" привлече през миналата година редица компании, включително SAP България. Целта им е да трансформират града във високотехнологичен, природосъобразен и модерен център за развитие на бизнес и нови таланти в сферата на информационните технологии.

"Варна е най-големият и перспективен образователен и икономически център в Северна България, обясняват от SAP защо са се включили в инициативата. - В града се наблюдава постоянен приток на млади и активни хора, а необходимостта от механизъм, който да разкрива възможности за развитие пред тях, нараства. SAP работи по стратегически инициативи в образованието в България. Като лидер в създаването на бизнес и консултантски кадри в над 100 държави по света, включително в България, компанията продължава проекта "Варна - град на знанието", стартирайки няколко стратегически инициативи и подпомагайки процеса по разкриване на работни места за квалифицирани кадри", допълват от българския офис на глобалния софтуерен разработчик.

Сред тези инициативи са откриването на SAP академия в Икономическия университет (ИУ) - Варна, изграждането на интегрирана информационна система във ВВМУ- Варна и сътрудничество между SAP Labs и ТУ - Варна. На 25 март академичният съвет на ИУ-Варна е взел решение да започне академия за обучение и сертифициране на студенти след подписване на договор със SAP SE за асоциирано членство в университетски алианси (SAP University Alliances).

"SAP University Alliances представлява общност от над 8000 представители на над 2900 образователни институции от повече от 100 държави, обясняват от SAP България. - Целта е да подготви ново поколение професионални кадри, които да изграждат и да бъдат част от високоефективни бизнес организации. В рамките на тази общност студентите ще имат достъп до софтуер, полезна информация и поглед върху процеси от развойна дейност, предоставени от SAP."

Като част от университетските алианси студентите ще могат да членуват в лабораториите SAP Next-Gen Labs, в които не само ще обменят идеи, но и и ще се свързват с предприятията, в които биха могли да постъпят на работа. Стратегическата иновативна младежка инициатива (също част от партньорството) се базира на екосистемата на SAP и SAP Next-Gen Consulting. "Благодарение на нея студентите ще имат досег с партньори на софтуерната компания, с които съвместно могат да разискват реални консултантски проекти и казуси по време на своето образование. По този начин ще бъде надграден образователният материал, а студентите ще получат практически опит. Не на последно място SAP University Alliances свързват клиентите на SAP с цялата академична общност чрез платформата SAP Next-Gen for Industries - студентите могат да установят връзка със стартъпи, акселератори и инвеститори от "силициеви долини" в цял свят."

"Изпълнени с надежда, с проф. Евгени Станимиров и неговите колеги започваме да градим бъдещето, коментира Радомир Миланов, управляващ директор на SAP в България. - В рамките на цялостната платформа "Варна - град на знанието" това е първа стъпка към т.нар. "преквалифициране", което ще повиши качеството в знанията на завършилите студенти и тяхната конкурентоспособност на пазара на труда. Инициативата затвърждава желанието ни да помогнем на всеки регионален център да задържа младите хора. Те са бъдещето му", допълва той.

проф. Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет – Варна.

проф. Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет – Варна.


"SAP е най-голямата европейска софтуерна компания. Сертифицирането на наши студенти от специалности като "Логистичен мениджмънт", "Счетоводство и одит", "Бизнес информационни системи" и други специалности ще ги направи много по-конвертируеми на пазара на труда при значително по-високи стартови възнаграждения", коментира проф. Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет - Варна.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X