Кариера

Python и C/C++ са най-търсените езици в областта на кибер сигурността

Владимир Владков

Всяка година кибер атаките стават все по-усъвършенствани и по-силни. Те са станали толкова масови, че неотдавнашно изследване на Specops Software е показало, че 54% от собствeниците на фирми от най-различни сектори са се сблъскали с кибер атака през тази година.

За да неутрализират риска и да защитят ключовите функции от компрометиране при кибератаки, все повече бизнес лидери осъзнават важността на позициите в киберсигурността като анализатор на киберсигурността, специалист по киберсигурност и други позиции в рамките на своите организации.

Specops Software анализира 843 работни места за киберсигурност, публикувани в Indeed, за да идентифицира най-желаните умения за роли в киберсигурността на текущия пазар на труда.

Кои са най-желаните умения?
Притежаването на технически умения и начин на мислене е най-желаното умение за ролите в киберсигурността с изумителните 99% от обявите за работа (831 от всички 843 позиции), търсещи това необходимо умение.

На второ място работодателите оценяват положително кандидат за отдел "Киберсигурност", който може да поеме отговорност за своите действия и решения, като такива изисквания са записани в 663 от 843 обяви, търсещи кандидат в тази област (79%).

Добрата писмена комуникация (51%) е на трето място, тъй като 427 от изброените позиции оценяват това умение на бъдещия си служител. Кандидат със страст към киберсигурността се нарежда на четвърто място (37%), като че ли се счита за важна характеристика от значителен брой фирми.

Вниманието към детайлите (188/843) и проактивният подход (172/843) са сред останалите умения, на които компаниите гледат благоприятно при обявените позиции в сферата на киберсигурността, тъй като 22% и 20% от обявите за работа желаят точти тези умения.

Интересното е, че 14% от организациите биха харесали кандидатите, които имат познания и опит в тестовете за прониквания, което означава, че те са в състояние да използват същите инструменти и техники като кибер престъпниците, за да покажат и отстранят уязвимости в сигурността на мрежи или системи.
Изненадващо, умения като добра организация (11%) и устна комуникация (10%) са по-малко желани от очакваното. От друга страна, желанието за самообучение е най-малко желаното умение само с 4% от позициите, изискващи това.

Python и C/C++ са най-търсените езици в областта на кибер сигурността

Най-желаните езици за програмиране
Specops Software е анализирало, че Python (12%) е най-търсеният език за програмиране за ролите, свързани с кибер сигурността. C++ (9%) и C (6%) са съответно на второ и трето място. Останалите обявени програмни езици в обявите за работа са PHP (3%), JavaScript (3%), Ruby (3%) и Java (3%).

Python и C/C++ са най-търсените езици в областта на кибер сигурността

Професионални сертфикати
Според анализа на компанията "Information System Security Professional (CISSP)" е най-желаният професионален сертификат за позициите в сферата на киберсигурността, като цели 33% от обявите са поставили този "документ" като задължително условие (279 от 843). Сертифицирането за CISSP е много добра атестация за кандидата, показвайки че той може да проектира и стартира програми за информационна сигурност. Обявите за работа, които изискват квалификацията, плащат скъпо за такива възможности при средна годишна заплата от 64 852 евро.

Python и C/C++ са най-търсените езици в областта на кибер сигурността

"Мениджър на информационната сигурност (CISM - 21%)" е следващото най-търсено професионално сертифициране за киберсигурност, като за 174 от 843 анализирани работни места това е ключова квалификация, а работодателите, които го поискат, плащат средна годишна заплата от € 65 972.

На трето място е "Одитор на информационните системи" (CISA) с 14%, следва "Етичен хакер" (CEH) с 5% на четвърто място. Забележително е, че притежателите на сертификат "Cloud Security Professional" (CCSP) в 4% от обявите имат най-висок потенциал за висок доход при средна годишна заплата от 66 316 евро.

В края на списъка е 'Computer Hacking Forensic Investigator (CHFI)', като този сертификат се появява само в 1% (5 от 843) от изследваните работни места в областта на кибер сигурността.

Как начинаещите могат да изградят умения и опит за работни места в областта на киберсигурността:
  1. Сайт за самостоятелно тествания. Настройте два или повече компютъра, свързани през рутер у дома, и проведете няколко теста за сигурност на вашия собствен хардуер, софтуер, защитна стена и сървър. Това ще ви позволи да намерите слаби места във вашата собствена мрежа и да излезете с решения за тяхното подсигуряване. Не забравяйте да записвате и документирате работата си, за да покажете на потенциалните работодатели как сте измислили свои собствени стратегии за киберсигурност.
  2. Сертификации на ниво начинаещи. Ако искате да научите основите на киберсигурността, може да помислите за сертифициране на ниво начинаещи като Network +, Certified Ethical Hacker и Security +. По-специално, Security + се счита за страхотно удостоверение, което трябва да получите, ако искате да се научите на основите на киберсигурността.
  3. Социални контакти. Изградете връзка с влиятелни личности и компании в индустрията за киберсигурност чрез платформи за социални мрежи като LinkedIn. Много "инфлуенсъри" оценяват времето, необходимо за да достигнете до тях, но повечето са щастливи да предоставят съвети и насоки. За да навлезете по-сериозно в темата, може би си струва да се присъедините към професионални организации като Chartered Institute of Information Security (CIISec). По този начин може да се окажете на работно място, стажантска или доброволческа позиция, за да придобиете практически опит.
  4. Използвайте ресурси за онлайн обучения. Има множество онлайн курсове, достъпни с натискането на няколко бутона, които можете да завършите, когато и където искате. Има толкова много неща, върху които можете да се съсредоточите. Опитайте да овладеете мрежовите конзолни команди като Cisco IOS и NX-OS. Освен това можете да придобиете обширни познания за основните операционни системи като Linux, Android и т.н., както и скриптовите езици (напр. Python, C ++).
Снимка на PublicDomainPictures от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X