Кариера

ЧР специалист: Няма как да се развива сплотен екип дистанционно

Александър Главчев

В краткосрочен план работата от вкъщи е отлично решение, спестява пари на работодателя и има много позитиви. Преди да бъдат освободени всички офиси обаче, трябва да се обърне внимание на негативите в средносрочен и дългосрочен план. Това споделя Георги К. Първанов, специалист в сферата на човешките ресурси (ЧР) с 27-годишен опит и управител на компания Cteam с офиси в България, Румъния и Сърбия. Член е на управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ).

Според него изцяло дистанционната работа е крайност и негативите от подобен подход са няколко:
  • няма как да развиеш сплотен екип дистанционно
  • губи се комуникация и информация
  • размива се границата между личен живот и работа
  • човекът е социално животно и иска да бъде сред хора
  • има нови проблеми, свързани с безопасност на труда и не само.
"Убеден застъпник съм на тезата, че най-добрата комбинация за работа, е офисна работа с 1, 2 или 3 дни работа от вкъщи, подчертава Първанов. Разбира се, има бизнеси, при които е нормално изцяло да се работи дистанционно, но тази крайност, в която се отиде в последно време, на тотално дистанционна работа, крие много недостатъци в средносрочен и дългосрочен план."

Преекспонирането на темата "вирус" носи несигурност на бизнеса, дългосрочни психологически травми и икономически щети. Важно е, дори когато се налагат тежки мерки, работодателите да подходят с емпатия и човещина. Сега е моментът да се покаже т.нар. employer branding в действие, счита още той, а не само да се декларира. Важно е да се дава гласност на добрите практики и новините за нови работни места и инвестиции, а не да се оставяме на вълната на негативното.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X