Кариера

Дигиталната грамотност е важен фактор за развитие не само в технологичната сфера

Александър Главчев

През последните месеци мнението на повечето родители за дигиталната грамотност се е променило значително и днес те в много по-голяма степен признават нейното значение. Това сочат резултатите от проучване на веригата школи по програмиране Logiscool.

"Това поколение расте с джаджи в ръцете си. Ако те вече използват тези устройства, то най-добре е да са не само пасивни потребители, a и активни създатели на цифровото пространство около тях. Дигиталната грамотност ще бъде от съществено значение за техния бъдещ успех. Това също беше добре разбрано и признато от родителите през последното предизвикателно време, въз основа на консултациите между хилядите родители на школници в Logiscool и училищните координатори на стоте международни училища на Logiscool" - обяснява д-р Брюер Анита, главен изпълнителен директор на компанията.

От там допълват, че повечето родители оценяват значението на дигиталната грамотност не само за бъдещата реализация на децата в технологичния сектор, а и като важен фактор за развитие във всяка друга област.


Също така от школите съобщиха, че започват да предлагат експертна подкрепа за училищата. Това включва безплатни извънкласни дейности и упражнения за образователните институции с различна тематика и форми, интерактивни презентации по теми като интернет безопасност, нетикет и кариерно ориентиране, демо уроци по програмиране, при които учениците могат да опитат визуалното програмиране и да създадат истинска компютърна игра, предоставяне на допълнителни учебни материали, спонсорство на събития, както и стипендии.

Тази есен Logiscool разшири своите присъствени и онлайн обучения, както в чужбина, така и в България. Освен популярните курсове по програмиране, се въвеждат и такива по роботика и видео продукция. У нас франчайз веригата вече има три школи - две в София и една в Пловдив. По-голямата част от предлаганите курсове са достъпни също и онлайн, което ги прави по-гъвкави и позволява в тях да се включат деца от всички български градове, както и от целия свят.

През септември Logiscool школите започнаха отново своите курсове в България с разширена програма, подготвени за присъствено обучение или онлайн, ако е необходимо. Най-малките участници вече могат да развиват уменията си по програмиране, създавайки 3D игри. За по-големите е предвидено обучение по роботика и заснемане на видео продукция.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X