Кариера

Какви умения ще са необходими след COVID-19 пандемията?

Александър Главчев

Коронавирусът оказа драстично въздействие върху пазара на труда по целия свят. Особено тежки са предизвикателствата за хората, останали без работа, и те често се чувстват обезсърчени от по-високата конкуренция при търсене на нова такава.

На база своя опит и наблюдения над работодателите в 60 пазара, специалистът в сферата на човешките ресурси Adecco Group създаде ръководство, за да помогне на търсещите нова работа.

Ето какви са основните умения, които според компанията се търсят на пазара на труда:


Адаптивност и устойчивост

Работодателите са изправени пред задачата да търсят баланс в оперативното управление между нивото на персонала и разходите за труд. Заради това гъвкавото работно време става все по-популярно, а очакванията към служителите са да могат да се справят с променящата се работна среда и задължения.

Има компании, които са изправени пред трудни решения и много от тях се борят да продължат да функционират. Те търсят екипни играчи, които могат да допринесат при трудни обстоятелства и да работят самостоятелно, когато е необходимо. Устойчивостта е способността на служителите да се справят с промените, когато се случат, и да поддържат една и съща работна етика.

Търсещите работа, демонстриращи тези качества несъмнено ще бъдат предпочитани на пазар на труда. Затова от Adecco препоръчват в автобиографията или мотивационното писмо да се изтъкват лични качества като: адаптивност, устойчивост, гъвкавост и кооперативност.


Дигитални умения и аналитичност

Работното място бързо става все по-фокусирано върху технологиите и вървим към напълно осъзната дигитална ера. Разбира се, това означава, че компютърните умения са не само норма в момента, но се изискват и умения, които са много по-технически. Администрирането на уебсайтове, програмирането и управлението на бази данни сега са особено желани от работодателите.

От компанията препоръчват на на търсещите работа да надградят своите компютърни умения. Съществуват много безплатни онлайн видеа дори в YouTube, с които повечето хора могат да повишат техническите си и дигитални познания.


Лидерски умения

Работодателите търсят служители, които ще създадат усещане за общност в екипа, дават пример и работят за постигане на общата фирмена цел. Едно от най-добрите неща, които могат да се направят, когато се кандидатства за работа, е да се прикачи мотивационно писмо и да се обясни защо кандидатът е ентусиазиран да работите за дадената фирма.

Емоционална интелигентност


Работили ли сте някога в екип, в който се справя добре въпреки различията между хората, питат от Adecco? Според компанията това е проява на високо ниво на емоционална интелигентност на хората в него. Едно от ключовите съображения, които работодателят ще направи по време на процеса на наемане, е къде ще се впишете в настоящия екип и колко добре ще се интегрирате. Затова кандидатът трябва да се стреми да демонстрира, че е професионален, учтив, вежлив и добросъвестен, когато изпълнява работните си задължения.

Емоционалната интелигентност понякога се бърка с това да може да се показват емоции открито. Всъщност е точно обратното - става дума по-скоро за мъдростта да се знае кога да се показват емоции и кога това не е подходящо.

Истината е, че COVID-19 все още може да бъде с нас през следващата година (или дори години напред), така че търсенето на работа сега няма да бъде лесно начинание, заключват от Adecco Group. Възползвайте се от възможността да актуализирате автобиографията си, да оцените набора си от умения спрямо нуждите на работодателите и след това да се позиционирате като кандидат, от който работодателите се нуждаят.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X