Кариера

Стартира Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI 2020

Мария Динкова

Днес стартира Европейската младежка олимпиада по информатика - eJOI 2020 - с виртуален домакин Тбилиси, Грузия. Четвъртото издание на Олимпиадата ще се проведе онлайн, а участие тази година ще вземат рекордните 27 държави.

Всяка държава се представлява на Олимпиадата от два отбора от по 4 души. В рамките на два състезателни дни (4.09-5.09) информатиците ще трябва да решат общо 6 задачи, като всяка от тях може да донесе от 0 до 100 точки.

Постиженията на българските отбори в еJOI до момента включват 3 златни медала, 9 сребърни и 3 бронзови отличия.Според обобщената класация по медали по информатика за всички времена страната ни се нарежда на пето място в света - завоювали сме 108 медала, от които 27 златни, 43 сребърни и 38 бронзови.

"eJOI не е самоцел! Подготвянето на високо квалифицирани специалисти за софтуерната индустрия, не само българската, но и световната, трябва да започва колкото може по-рано. По този начин нашите талантливи деца ще допринесат за възхода на страните сиа и на света!", споделя Красимир Манев, основател и настоящ президент на eJOI.

По думите на Елена Маринова, президент на Мусала Софт и основател на eJOI, Олимпиадата "е послание към децата, че има вълнуващи пътища за тях в STEM и в частност - информатиката. eJOI е и послание към правителствата и индустрията - за да има силен софтуерен бизнес, трябва да се инвестира както в масово, така и в елитно образование".

Според правилата за коректно провеждане на олимпиадата националните отбори на участващите страни тази година трябва да бъдат ситуирани на определено реално място, откъдето да достъпват състезателната платформа. За българския национален отбор тя е ситуирана в Шумен и нейни домакини са Шуменския университет и Школа А&Б. "Горда съм, че България е инициатор и създател на eJOI. Уникалното на олимпиадата е, че дава възможност на малките ученици до 15 годишна възраст да се състезават в международен мащаб," коментира Бисерка Йовчева, ръководител на Школата по информатика "А&Б" и основател на eJOI.

"Състезателите в българските отбори са информатици от София, Варна, Габрово, Плевен и Шумен. Любопитен факт е, че за първа година участие ще вземат Израел, Беларус и Казахстан." - допълни информацията Алексей Христов, председател на борда на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и основател на eJOI.Европейската младежка олимпиада по информатика (European Junior Olympiad in Informatics) e основана през 2017 г. в София от президента на Международната олимпиада по информатика (IOI) Красимир Манев, Бисерка Йовчева и Школата по информатика "А&Б" в гр. Шумен, Алексей Христов, председател на борда на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и Елена Маринова, Председател на Борда за развитие на СООПН и Президент на софтуерната компания "Мусала Софт". Първата олимпиада се проведе в София, България през септември 2017. През 2018-та домакин е Иннополис , Русия, a през 2019-та - Марибор, Словения. Европейската младежка олимпиада по информатика еJOI 2021 ще се проведе отново в Грузия.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X