Кариера

Виртуален форум дискутира бъдещето на отвореното банкиран на фона на COVID-19

Иван Гайдаров

Банките започват да гледат на отвореното банкиране като на нова възможност, финансовата индустрия не е била неподготвена за промените и има сериозни традиции във внедряването на иновации, а смяната на поколенията ще изисква и различна визия за парите. Това са някои от темите, които ще бъдат засегнати по време на първата по рода си виртуалната кръгла маса на тема "Банковите иновации във време на пандемия - мисията е възможна", организирана от българската софтуерна компания Сирма, известна като глобален доставчик на банкови системи, собствени банкови разработки и консултантски услуги за финансовата индустрия.

Виртуалната кръгла маса ще се излъчи на 3 септември, от 13:00 до 14:00 ч. и ще бъде достъпна за сваляне след това. Регистрирайте се тук.

Сред дискутираните въпроси ще бъдат също така - как дигитализацията и другите разрушителни тенденции променят света на финансите, как влияе пандемията на сектора и дали тя може да бъде използвана като двигател, който да ускори промените в бранша.

В дискусията ще вземат участие Фабрис Гутеброуз, управляващ директор на S&G Technology Services, Джон Шлезингер, главен корпоративен архитект на Temenos, Радостина Георгиева, Технически консултант за банковата индутрия в S&G Technology Services и други експерти.

"Не е коректно да казваме, че финансовата индустрия е била неподготвена за новите предизвикателства на отвореното банкиране. Финансовият сектор има богата история на ранно внедряване, когато става въпрос за нови технологии. Лесно е да забравим, че услуги като ATM апаратите и кредитните карти, които днес са важна част от структурата на банкирането, преди време бяха радикални иновации", категорична е Радостина Георгиева, според която картовите организации в миналото са били своеобразни финтех компании.

Фабрис Гутеброуз от своя страна напомня, че отвореното банкиране и PSD2 първоначално са възприемани като въпрос на съвместимост, а след като такава е постигната, банките са започнали да гледат на тях като на възможност. "Някои банки установиха, че отвореното банкиране може да бъде използвано в тяхна полза чрез запазване на контрола върху веригата на добавена стойност, докато разширяват обхвата й", добавя той.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X