Кариера

eBay: Какво купуват българите преди началото на учебната година

Александър Главчев

Малко преди началото на новата учебна година, eBay разкри кои са най-предпочитаните от българите офис консумативи и училищни пособия сред разнообразието от продукти и цени, които се предлагат на платформата. Според компанията потребителите, вследствие на обстоятелствата, създават офиси и класни стаи в домашни условия.

Според данните на eBay от началото на тази година към момента най-купуваните артикули от България са мобилни телефони и смартфони и слушалки, последвани от лаптопи и нетбуци, както и USB флашки, таблети и четци за електронни книги. В последната категория българите изглежда предпочитат таблетите с Android. За периода август - ноември миналата година продажбите на мобилни и смартфони са се увеличили с 25% в сравнение с предходните четири месеца през 2019 г. (от април до юли), като Apple iPhone е начело на класацията.

Тази година продажбите на лаптопи и нетбуци в България отбелязват ръст от 7% за февруари в сравнение със същия месец на предходната година, а водещите в категорията марки са Dell, Lenovo и HP. Само за месец август 2019 г. увеличението в категорията е 25 на сто спрямо същия месец на предходната година. Лаптопите и нетбуците са сред най-предпочитаните артикули купувани от eBay от българите отчитайки постоянен растеж на продажбите през последните четири години.

Категорията USB запаметяващи устройства отбелязва 12% увеличение през октомври 2019 г. в сравнение със същия месец на предходната година. Освен това, от септември до ноември 2019 г. има увеличение с 16% при слушалките, докато таблетите и електронните четци са отбелязали ръст от 8% през тези месеци в сравнение със същия период на предходната година. Тази тенденция на стабилно увеличаване на покупките може да се обясни с подготовката за новата учебна година както в училище, така и в университета.

Говорейки за обучение е интересно да се погледне и към категорията Раници и чанти. Според eBay българските родители подготвят не само учениците с удобни чанти, но и малчуганите, които все още са в детската градина.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X