Кариера

Progress учредява фонд за стипендии "Жените в технологиите" в АУБ

Иван Гайдаров

Progress, доставчик на технологии за разработка на приложения и дигитални преживявания, обяви, учредяването на фонд "Жените в технологиите" в Американския университет в България (АУБ). Той е в размер на 12 000 долара и ще бъде разпределян под формата на стипендии за момичета от специалности "Компютърни науки", "Информационни системи" и "Математика". Инициативата е част от глобалната стратегия на Progress за приобщаване и многообразие - Progress for Tomorrow - подкрепяща разнообразието на талант в бизнеса и привличането на повече жени в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката.

"Въпреки че България е една от водещите страни в Европа по заетост на жени в ИТ индустрията, все още сме далеч от постигането на баланс", коментира Мария Атанасова, директор "Човешки капитал" за Европа, Средния Изток и Африка в Progress и част от лидерския екип на компанията в България, и добавя: "За да са успешни, компаниите се нуждаят от разнообразен талант - хора с различен опит, гледни точки и умения. Със старта на фонда "Жените в технологиите" и партньорството си с АУБ целим да допринесем към разширяването на този талант, мотивирайки повече млади жени да изберат ИТ за своя кариера."

За стипендия от фонда на Progress могат да кандидатстват момичета от втори, трети и четвърти курс в АУБ, с изключителни академични постижения и извънкласни дейности в областта на технологиите, математиката и програмирането. Фондът е продължение на самостоятелните стипендии, насърчаващи професионалното развитие на жените в технологичната сфера, които Progress стартира през 2019 г. Диана Радкова, студентка по "Компютърни науки" в АУБ, е една от първите носителки.

"Стипендията на Progress ми показа, че ИТ индустрията цени таланта на жените, както и че аз имам място в нея. Възможността, която Progress ми предостави, е близо до една сбъдната мечта. Благодарение на нея, сега мога да се посветя изцяло на трупането на нови знания и развиването на нови умения, които ще ми помогнат в бъдещото ми кариерно развитие", коментира тя.

Партньорството на Progress с АУБ датира от 2013 г. Оттогава насам компанията е инвестирала в стипендии близо 100 000 долара, от които са се възползвали 24 студенти.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X