Кариера

Logitech: Как да учим пълноценно у дома

Александър Главчев

Макар ученето вкъщи да има някои приятни ползи е важно да не се подведете и да не разглеждате спечеленото време, заради отпадналата необходимост от пътуване, като ваканция, считат в технологичната компания Logitech. От там са събрали няколко съвета, като обособяването на пространство за учене без излишно разсейване до избора на най-добрата техника, която може да ви помогне за образователната цел.


Изберете място за учебно убежище

След като ще учите у дома за известно време, е важно да си имате обособено място за целта. Откриването на най-доброто пространство може да изисква импровизация, тъй като много от нас живеят със семейства или съквартиранти и разполагат с ограничено място. Според компанията са налице няколко основни принципа за това къде да разположите бюрото си, които да изпробвате и използвате.
  • Изберете си място с достъп до естествена светлина - такова, което се намира близо до прозорец или предлага изглед към градина. Естествената светлина значително подобрява настроението и енергийните нива, а и е много по-лесна за възприемане от очите. Освен това изглеждате много добре, когато сте във видеоразговор.
  • Уверете се, че интернет връзката ви е стабилна - това ще е най-критичният ви инструмент за учене у дома, затова се погрижете сигналът да е достатъчно силен, за да се включите във видеоразговори или семинари. Минималните изисквания за ефективни видеоразговори са 8 Mbps даунлоуд / 1.5 Mbps ъплоуд.


Подходяща техника за вашите учебни нужди

След като открихте мястото си за учене, е време да се уверите, че имате подходящата техника и че знаете как да я използвате.
  • Подобрете видеотехниката си - всички семинари или включвания ще бъдат чрез видео, затова е важно да си гарантирате, че имате подходяща техника, която позволява да ви виждат ясно. Ако имате възможност, изберете външна камера - често вградените камерите в лаптопите са с ниско качество на изображението и снимат от неподходящ ъгъл. Специализираната и качествена уеб камера ще предложи много по-пълни цветове и по-добра светлина.
  • Използвайте подходящ софтуер - уверете се, че знаете как да използвате видеософтуер като Zoom и Google Hangouts много преди да се проведе първият ви видеоразговор, както и проверете дали камерата ви работи с него.
  • Изберете подходящите мишка и клавиатура за вашите учебни цели - ако пишете много есета, обмислете да си вземете по-широка и ергономична клавиатура, като по-удобна алтернатива на лаптопа ви. Ако учите математика и прекарвате много време в разглеждане на формули, изберете мишка с допълнителни програмируеми бутони и скрол колелце, за да учите по-бързо.
  • Експериментирайте с приложенията за споделяне на файлове - това може да е чудесен начин да работите в екип с други ученици, ако получите задача. Уеб приложенията като Google Sheets или Word online са инструменти, които навярно ще използвате и на бъдещото ви работно място, така че това може да е добра възможност да се научите как да си служите с тях.


Поддържане на концентрацията

Да имате подходящото учебно пространство и необходимата техника може да ви даде прекрасно начало, но все още от вас се изискват малко усилия, за да се адаптирате към постоянното учене у дома:
  • Придържайте се към график и планирайте времето си разумно - Ако вече сте посещавали часове за блокове от време всеки ден, започнете в обичайния час и използвайте това време, за да работите по дистанционните си задачи.
  • Правете почивки - кратка смяна на обстановката може да подейства като добър начин да изострите концентрацията си. Използвайте всяко достъпно пространство навън и се опитвайте да си почивате по-далеч от екрана.
  • Останете свързани - ученето вкъщи може да бъде самотно занимание и да ви кара да се чувствате изолирани. Поддържайте връзка с приятелите си, за да видите как те решават даден въпрос или обсъдете проекта си с учител във видеоразговор. Видеото е чудесен начин да се чувствате свързани и вдъхновени, а учителят ви вероятно ще се радва да ви чуе.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X