Нови Технологии

Нова категория за суперкомпютърни приложения се въвежда в Наградите "Питагор"

Мария Динкова

Hewlett Packard Enterprise, управлявана от "Селeктиум", ще се включи в наградния фонд на наградите "Питагор" 2020 г. за съществен принос на български учени и научни колективи за развитието на науката в периода 2017-2019 г., направление "Приложни изследвания и резултати в областта на суперкомпютърни приложения и анализ на големи данни". Конкурсът е организиран ежегодно от Министерството на образованието и науката, като HPE удвоява сумата на тази конкурсна категория.

Наградите "Питагор" за съществен принос на български учени и научни колективи за развитието на науката се провеждат в България за 12-a поредна година. Категориите, в които ще се включат представителите на научната общност са десет, а наградният фонд, осигурен от Министерството на образованието и науката е в размер на 82 хил. лв. За първи път се въвежда категория "Награда за приложни изследвания и резултати в областта на суперкомпютърни приложения и анализ на големи данни", която е съвместна на МОН и HPE. Конкурсът е отворен за български учени и научни групи работещи в България и чужбина. Пълна информация за наградите можете да намерите на тук.

"HPE винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя българската и международната научна общност", споделя Ираван Хира, генерален директор на Hewlett Packard Enterprise. "Това решение е тясно свързано с фокуса ни на развитие - HPE е компания производител на водещите световни суперкомпютри в Европа и САЩ, чиято роля е от голямо значение и в настоящия критичен момент. Виждаме как високопроизводителни суперкомпютри и алгоритми днес се опитват да предскажат разпространението на пандемията, макар и не директно, в намирането на лекарство или ваксина срещу опасния вирус. Суперкомпютрите ще стават все по-интегрирана част от икономиката и живота ни", допълва той.

"Днес ставаме свидетели на ролята на суперкомпютърни приложения и анализа на големи данни в различни научни сфери с пряк ефект върху ежедневието ни, включително и в контекста на кризата, предизвикана от Covid 19", заяви Анна-Мари Виламовска, дoĸтop пo пpилoжнa иĸoнoмиĸa нa RАND Grаduаtе Ѕсhооl, СА, UЅА и ключов мениджър в Hewlett Packard Enterprise. "Тези анализи са ключови за откриването както на фармакологични решения, така и за анализ на развиващите се в реално време, в глобален и локален мащаб епидемиологична и икономическа ситуация, и намирането на адекватни мерки за отговор. За нас е важно, като водеща компания в разработването на пета-и и екзаскейл суперкомпютри, не само да развиваме активно хардуерната технология, която прави намирането на тези отговори възможна, но и екипите изследователи, които развиват приложенията, основани на тях. Виждаме бъдещето неразривно интегриращо висока изчислителна сила, аналитичност на големи масиви данни, изкуствен интелект и екологична ефективност", споделя тя. "Тази награда ни дава възможност да продължим обществената ни подкрепа за научни инициативи, фокусирани именно към суперкомпютрите, като приза HPC Computational Challenge Prize, която връчихме съвместно с Института по информационни и комуникационни технологии при БАН (ИИКТ-БАН) на 23 октомври 2019 г", допълва Анна-Мари Виламовска.

Суперкомпютрите днес доказват своята роля и ефективност и са определящи за научното, технологично, икономическо и обществено развитие през следващите 20 години. Тяхната изчислителната мощ, простираща се отвъд днешните мащаби и представи, се очаква да реши много проблеми, които досега са останали без отговор, да осъществи пробиви и да създаде нови технологии в енергетиката, медицината, климатичните прогнози, инженерните науки и т.н. В България Hewlett Packard Enterprise, управлявана от Селeктиум, е разработила суперкомпютъра "Авитохол" по задание на БАН, който участва в задачата за изграждане на математически модели за прогнози в помощ на Националния оперативен щаб за ограничаването на разпространението на коронавируса в България.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X