Кариера

И ТУ – Габрово организира онлайн изпити за кандидат-студенти

Владимир Владков

ТУ - София проведе и втори отдалечен кандидатстудентски изпит по математика

Техническият университет - Габрово също обяви, че ще предложи дистанционни онлайн изпити за всички, които желаят да кандидатстват в учебното заведение. Провеждането на изпити в учебни зали е невъзможно към момента заради наложеното извънредно положение във връзка с ограничаване на разпространението на COVID-19, като все още не е ясно кога мерките могат да бъдат олекотени.

ТУ - София вече проведе няколко кандидатстудентски изпита, включително два по математика, по английски език и два по рисуване и композиция за специалността "Индустриален дизайн", но изискванията за изпита по немски език не позволяват неговото дистанционно провеждане.

На втория отдалечен кандидатстудентски изпит по математика, организиран от ТУ - София 11 април 2020 г. (събота) са се явили 580 кандидати от 609 записали се. В продължение на 4 часа чрез отдалечен достъп с непрекъсната интернет връзка до компютърна конфигурация те са решавали задачите на теста. Специализираната университетска платформа е осигурила нормални условия за работа както на кандидат-студентите, така и на квесторите. Обявяването на резултатите с точките се извърши автоматично след приключването на изпитния процес, обясняват от ТУ - София.

Същевременно ТУ - Габрово дава достъп до предварителните тестове в своята университетска информационна система - http://umis.tugab.bg. В нея се регистрират кандидатите за студенти, като посочват желаната специалност и заплащат таксите, могат да задават и въпроси чрез осигурената пряка връзка за комуникация. Резултатите от оценяването и класирането по специалности също ще могат да се проверяват онлайн.

доц. д-р инж. Алдениз Рашидов, директор на Центъра за електронно и дистанционно обучение към ТУ – Габрово

© ТУ - Габрово

доц. д-р инж. Алдениз Рашидов, директор на Центъра за електронно и дистанционно обучение към ТУ – Габрово


"Преди да влезе в платформата кандидатът ще получи парола и код за достъп до съответния изпит. Системата позволява да се провеждат изпити с най-разнообразен характер - отворени и затворени тестове, есета и други - коментира директорът на Центъра за електронно и дистанционно обучение към ТУ - Габрово доц. д-р инж. Алдениз Рашидов. - В онлайн средата могат да се правят тестове по математика, география, български език и литература", допълва той. По думите му, за да се гарантира сигурността, кандидат-студентът ще получи предварително уникален номер, чрез който да се идентифицира и да се приобщи към определен изпит.

Автоматизираната система, с която Техническият университет разполага отпреди десетина години, има възможност да се провеждат кандидатстудентски изпити и чрез платформата http://dmoodle.tugab.bg/. Тази виртуална среда за електронно и дистанционно обучение дава възможност за изпитване от разстояние на различни кандидати. При нея се подготвят списъци с входящи номера, след което на кандидатите се изпращат кодове за достъп и пароли, чрез които да влязат и за определено време да попълнят тестовете си.

Към момента работата на студентите и академичния състав на ТУ - Габрово продължава във виртуални класни стаи и кабинети чрез платформите Moodle и Microsoft Teams. "В Microsoft Teams сме създали подходяща архитектура, която е огледално отражение на университетската структура, включваща катедри, специалности, курсове, академичен и ректорски съвет. Тя се използва от студентите и от преподавателите за провеждане на онлайн учебни занятия, както и за заседания на ръководните органи на университета", обяснява доц. Алдениз Рашидов.

Ползвайки тази платформа, студентите получават безплатно лиценз за Microsoft Office 365, предоставен от Министерството на образованието и науката. Досега в http://dmoodle.tugab.bg/ са качени общо 1867 учебни курса, а потребители са повече от 4 000 студенти.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X