Кариера

Платформата Noble Hire разширява възможностите за препоръчване на ИТ специалисти

Computer World

Българската платформа за наемане на ИТ специалисти чрез препоръки Noble Hire, доразвива своя модел, който позволява да се печелят суми от порядъка на няколко хиляди лева, ако технологичен кадър бъде нает на работа през сайта. Потребителите на платформата вече могат да печелят от препоръчаните от тях специалисти всеки път, когато те си сменят работата през нея в бъдеще. Освен това тя ще създаде и възможност за софтуерните компании да получават приходи, когато техни служители променят работата си.

"Ако познавате програмист, препоръчате го и бъде нает през нашата платформа, можете да спечелите сума, достигаща 5 хил. или дори 10 хил. лв. При това ще печелите дългосрочно всеки път, когато той си смени работата посредством Noble Hire. Убеден съм, че този модел, базиран на рефърали, е начинът да се реши трудното достигане до ИТ кадри в бранша и досегашното развитие на платформата ни го доказва", споделя Георги Иванов, управител и съосновател на проекта.

Noble Hire е сред най-добрите примери за това колко бързо се развива сегментът с търсене и препоръчване на ИТ специалисти у нас. Платформата съществува от април 2019 г. и вече е сред водещите играчи в този сектор, залагайки като основна стратегия на мрежа от потребители , които да препоръчват ИТ таланти и да печелят от тяхното наемане. Към момента тя има над 2000 регистрирани потребители, а само през отминалата година между тях са разпределени над 100 хил. лв. Успешният бизнес модел помогна на екипа да привлече рискова инвестиция в размер на 250 хил. евро за своето развитие, а плановете са за набиране на нови 1 млн. евро в бъдеще.

Броят на технологичните компании в платформата е повече от 70, като любопитно е, че не всеки желаещ роботодател получава автоматично одобрение да се включи. Те преминават процес на селекция, при който се гледа както предлаганото заплащане, така и фирмената култура, стойността, която предоставят на ИТ екосистемата и прозрачността. Специфичните профили и формат на обявите им за работа позволяват на компаниите да опишат силните си страни по атрактивен и лесно смилаем начин както за кандидати, така и за препоръчващи.

В дългосрочен план екипът възнамерява да мотивира компаниите сами да включват своите служители в платформата. Така ако последните решат да сменят работното си място, работодателят ще може да получи бонуси от това. По този начин той би бил компенсиран поне частично за своите инвестиции в обучението и развитието на съответния специалист. Според създателите на сайта, в перспектива това може да се превърне в устойчиво решение на проблема с кражбата на таланти. Моделът вече се тества от някои компании, които са включили свои служители в платформата, вместо да ги освободят директно. Според Георги Иванов, въпреки кризата компаниите, които освобождават кадри са малцинство поне в IT бранша, като повечето фирми продължават усилено да търсят нови попълнения за екипите си.

Друга новост е, че платформата разширява секторите, в които ще търси специалисти, излизайки извън кръга на технологичните компании. За разлика от ИТ сектора, в който препоръчващият може да получи две брутни месечни заплати, обаче в другите браншове ще е само една. Целта на Noble Hire е в бъдеще да доразвие този модел, привличайки в него повече хора и общности - от опитни ИТ специалисти, през рекрутъри, до ИТ трейнъри или организатори на събития.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X