Кариера

Бил Гейтс се оттегля от борда на директорите на Microsoft

Computer World

На фона на разпространението на COVID-19 Бил Гейтс очевидно е решил "да посвети повече време на своята филантропска дейност, включително глобалното здраве и развитие, образованието, както и на все по-големия си ангажимент за справянето с климатичните промени". В тази връзка той се оттегля от борда на директорите на Microsoft, но ще продължи да бъде "технологичен съветник" на настоящия изпълнителен директор Сатя Надела и другите мениджъри, пише Engadget.

Гейтс публикува в LinkedIn: "Реших да се оттегля от двата публични борда, в които работя - Microsoft и Berkshire Hathaway - за да отделя повече време на филантропските си приоритети, включително глобалното здраве и развитие, образованието и моят нарастващ ангажимент в справянето с климатичните промени. Лидерите в компаниите Berkshire и Microsoft никога не са били по-силни, така че това е правилният момент да се оттегля".

В публикацията той отбелязва също така: "По отношение на Microsoft оттеглянето от борда не означава по никакъв начин оттегляне от компанията. Microsot винаги ще бъде важна част от работата на моя живот и аз ще продължа да съм съдействам на Сатя и технологичните лидери, за да помогна при формирането на визията и постигането на амбициозните цели на компанията".

Това решение идва 20 години, след като Гейтс реши да преотстъпи позицията на главен изпълнителен директор на Стив Балмър и шест години след като за последно е бил председател на борда.

"Бордът спечели много от лидерството на Бил и неговата визия. Microsoft ще продължи да се възползва от технологичната страст и съвети на Бил, които ще помогнат за развивитието на нашите продукти и услуги. Благодарен съм за приятелството на Бил и очаквам да продължим да работим заедно с него, за да изпълняваме нашата мисия, давайки възможност на всеки човек и всяка организация на планетата да постигат повече", коментира Надела.

Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" обяви, че ще отдели 100 млн. долара за борба срещу COVID-19, включително ще си сътрудничи с Wellcome and Mastercard, които финансират ускорен проект за лечение.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X