Кариера

Директор "Софтуерно инженерство" в Progress с награда "Най-ценен специалист" на Microsoft

Владимир Владков

Росица Факалиева, директор "Софтуерно инженерство" в Progress, е получила наградата Microsoft MVP (Най-ценен специалист на Microsoft), съобщиха от софтуерната компания. Отличието се присъжда на експерти, които активно помагат на ИТ общността да се развива, като усвояват първи новостите в ИТ света и разбират в дълбочина продуктите и услугите на компанията.

Според уебсайта на Microsoft, досега в България само още 9 технически експерти са били удостоени с отличието Microsoft MVP, а в глобален мащаб техният брой е 4000.

В Progress Росица ръководи екип от над 60 софтуерни инженери, разработващи водещите компоненти за разработчици – Progress Telerik за .NET технологиите Xamarin, WPF, WinForms и UWP, както и продукта за тестване - JustMock. Тя се присъединява към компанията през 2006 г. (тогава още Telerik) и през годините заема различни технически и мениджърски позиции.

През последните 2 години Росица е започнала редица инициативи, носещи промяна в ИТ общността в България. Тя е един от директорите на българското издание на глобалната организация Women Who Code ("Жени, които пишат код"). Чрез дейността си в нея тя помага на жените в технологичната индустрия да се справят успешно с предизвикателствата в кариерата си. През 2018 г. Росица организира и седмичен курс по програмиране за деца от първи до трети клас, който е част от инициативата CoderDojo. Курсът се провежда в офиса на Progress в София. От тази учебна година Росица преподава "Увод в програмирането" на ученици от 8 клас в Технологично училище "Електронни системи" към Технически университет – София (ТУЕС).

В допълнение, Росица е лектор на различни ИТ събития, сред които DevReach – водещата конференция за разработчици в Централна и Източна Европа.

Росица Факалиева, директор "Софтуерно инженерство" в Progress

© Progress

Росица Факалиева, директор "Софтуерно инженерство" в Progress


"Благодаря на Microsoft за високата оценка. За мен тя е допълнителна мотивация и вдъхновение да продължавам да работя активно с ИТ общността", коментира Росица Факалиева. "Тази награда нямаше да бъде възможна без подкрепата на моите колеги и на Progress. Като част от стратегическия офис на глобална продуктова компания, имам възможност да работя с най-новите технологии и да виждам пряко как се формират световните ИТ тенденции. Вярвам, че като споделям опита и знанията си с цялата индустрия, помагам на хората да намират нови възможности за себе си."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X