Кариера

Националното състезание за извличане на данни и знания QUERYADA стартира във ВСУ

Иван Гайдаров

Националното състезание за ученици и студенти за извличане на данни и знания QUERYADA ще се проведе на 9 и 10 ноември 2019 г. във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" (ВСУ). Инициатор и организатор на събитието за пета поредна година е катедра "Информатика" на университета. В състезанието, което ще се проведе както присъствено, така и онлайн, ще участват отборите на Варненския свободен университет, Икономическия университет във Варна, Техническия университет - Габрово, Минно-геоложкия университет, Русенския университет "Ангел Кънчев", Математическата гимназия и СОУ "Климент Охридски". Чуждестранните участници ще се включат онлайн.

В състезателните дни участниците ще работят по задачи, свързани с моделиране на база данни по зададен бизнес казус, ще пишат заявки на SQL, ще извличат данни от една или повече свързани таблици и ще изследват уязвимости на бази данни в уеб. Отборите ще работят и по изследователска задача, свързана с откриването на зависимости и аномалии в данни по проблем, избран от самите тях. Могат да се обработват числови данни, изображения, видео и звук.

Съпътстващата програма също е изключително интересна и богата. На 9 ноември от 13.30 ч. в Учебно-спортния комплекс на университета започва дискусията "Micro IT Jobs" или как студентите и гимназистите могат да работят почасово. Модератор на панела е доц. д-р Галина Момчева. От 14,15 ч. същият ден е лекцията "Умни градове - реалности, перспективи, прогнози", която ще представи световноизвестният швейцарски експерт в областта на информационните технологии и софтуерни архитектури д-р Александър Самарин. Той ще презентира ролята на големите данни за интелигентните градове.

Социалната отговорност на ИТ експертите ще бъде обсъдена на работен семинар на 10 ноември от 13.00 ч. Той се провежда по проект "Достъпно обучение по Web съдържание – AWCAT" №2017-1-PL01-KA203-038820 по Програма Еразъм+, КД2 "Стратегически партньорства" на ЕС. По проекта е разработена иновативна програма за обучение на студенти, свързана с достъпността на уебсайтове за хора със специални потребности. Модератор по темата ще бъде проф. д-р Теодора Бакърджиева.

Със специален интерес се очаква и откриването на гостуващата интерактивна експозиция "Новите будители", която включва нестандартни научни визуализации и идеи, разработени в партньорство между Научноизследователския институт към Медицински университет - Варна и преподаватели и студенти от професионални направления компютърни науки, архитектура, изкуства на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Експозицията бе открита за първи път в навечерието на Деня на народните будители във Варна. Във ВСУ изложбата ще е в главното фоайе на университета, след което ще бъде изложена и в Медицинския университет.

След откриването на експозицията ще бъдат наградени и победителите в QUERYADA.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X