Кариера

ТУ - София е домакин на Осмата национална студентска олимпиада по компютърна математика

Иван Гайдаров

От 8-ми до 10-ти ноември 2019 г. Техническият университет - София е домакин на Осмата национална студентска олимпиада по компютърна математика "Акад. Стефан Додунеков" (http://www.compmath.eu/2019/) (НСОКМ, CompMath-2019). Организацията и провеждането на настоящето издание се осъществява от Факултета по приложна математика и информатика.

НСОКМ е състезание между студенти от бакалавърски и магистърски специалности, което се провежда веднъж годишно, и се организира традиционно от Национална комисия на НСОКМ и от висшето училище домакин. В олимпиадата са заявили участие около 65 студенти от 10 университета в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Благоевград и Велико Търново.

Целта на състезанието е да се предизвикат и насърчат талантливи студенти по математика, информатика и компютърни технологии, създавайки взаимовръзки между тях и ръководителите на екипи, както и споделяне и обмяна на информация между участващите университети.
Олимпийците се състезават в две групи: Група А - математика, приложна математика, информатика - и Група В – природни науки, инженерни специалности.

ТУ – София е сред основателите на НСОКМ. Първите две олимпиади са експериментални. През последните 4 години в група А и група В студентите от ТУ – София са спечелили общо 17 медала, в т.ч. 2 златни.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X