Кариера

Телерик Академия отбеляза своята 10-та годишнина

Мария Динкова

Телерик Академия отбеляза 10 години от създаването си със специално събитие в Деня на народните будители – 1 ви ноември. Възпитаници, бизнес партньори и съмишленици на образователната институция присъстваха на честването в новата сграда в Campus X, в София. Събитието откриха Александра Мечкова, изпълнителен директор на Телерик Академия и основателите на Академията – Светозар Георгиев, Бойко Яръмов, Васил Терзиев и Христо Косев.

"За десет години Телерик Академия измина дълъг път - от подготовката на талант за нуждите на една компания в малка учебна зала, до партньор на цялата ИТ индустрия с екип от над 40 души и самостоятелна сграда. Метриките за успеха са много, но гледайки назад, за нас най- важни са две - 100% от завършилите програмите ни за ИТ кариерен старт започват работа и 97% остават в България. Техният успех и този на индустрията ни движат постоянно напред", сподели на събитието Александра Мечкова, изпълнителен директор на Телерик Академия.

Телерик Академия е първата голяма частна инициатива за подготовка на ИТ специалисти в България и пионер в предоставянето на технологични обучения за всички възрасти. От създаването си през 2009 до днес над 58,000 души са използвали учебните ѝ ресурси, а над 115,000 са част от нейната общност.

"Както в началото на Telerik не предполагахме колко голяма и успешна може да стане компанията, така и развитието на Телерик Академия надмина и най-смелите ни очаквания. Но вече знаем, че не трябва да ограничаваме амбициите си. Постигнатото до тук е изключително, а плановете на екипа занапред са още по-смели", коментира Светозар Георгиев, съосновател на Телерик Академия и Сampus X.

Програми за ИТ кариерен старт и последваща реализация
Като независима организация от 2017 насам, тя захранва цялата индустрия с талант с помощта на 6-месечната практическа програма Telerik Academy Alpha. Над хиляда нейни възпитаници се очаква да се влеят в пазара на труда в периода 2019-2020.

Същевременно с програмите Telerik Academy Master тя подпомага професионалистите с опит. Програмите са насочени към експерти, които искат да надградят квалификацията си с познания за едни от най-горещите технологии и теми и да ускорят кариерното си развитие. Сред областите, които програмите обхващат, са дигитален маркетинг, потребителско преживяване (UX) и потребителски интерфейс (UI), блокчейн разработка и други.

Подготовка на ученици за професиите на бъдещето
Училищна Телерик Академия подготвя ученици от всички възрасти за професиите на бъдещето с безплатни обучения в областта на програмирането и дигиталните технологии. Досега през програмите ѝ са преминали над 10,000 деца и младежи от цялата страна. През настоящата и следващите 4 години организацията ще обучи още 14,000 ученици в над 700 школи в България.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X