Кариера

10 хил. ИТ специалисти ще бъда обучени безплатно в ScaleFocus Academy

Мария Динкова

10 хил. ИТ специалисти ще получат безплатно обучение в рамките на следващите пет години в ScaleFocus Academy. Новата инициатива има за цел да се справи с най-голямото предизвикателство в сферата у нас, а именно недостигът на кадри. В обучението ще могат да се включат както хора с теоретични познания, така и такива без никакъв опит. Два месеца след началото на обучението те ще започват работа в реален екип, за реален клиент.

"Целта на ScaleFocus Academy е да задържи младите и можещите в страната ни, като им даде възможност безвъзмездно да натрупат знания и опит. Сблъскваме се постоянно с несъответствие между търсенето и наличието на мотивирани ИТ специалисти. Поставихме си нелеката задача да променим това", коментира Пламен Цеков, изпълнителен директор на ScaleFocus.

Академията стартира тази есен в Бургас, като вече е осигурена подкрепата на общината там. След това, в зависимост от заинтересоваността и проактивността на общините ще обхване и останалите големи градове. ScaleFocus Academy ще работи с местни училища, университети и организации, за да разпали интереса към ИТ още от училищната скамейка и изгради правилния модел за развитие на кадри. Като партньори ще бъдат привлечени и други софтуерни фирми с местни представителства. Така ще се реши още един голям проблем - ИТ бизнесът да е съсредоточен само в един-два района в България.

Продължителността на 1 практически курс ще бъде около половин година. Експертите на ScaleFocus и партньорите на проекта ще споделят познанията си за най-новите ИТ технологии и тенденции в света. В академията също така ще се "преподава" и изграждане на професионални и културни ценности, ефективна работа в международен екип, етична комуникация с клиенти и колеги и др. Това ще бъде особено ценно за хора без предишен IT опит или работа в международен ИТ екип.

"Безплатното обучение на 10 000 човека в рамките на пет години е амбициозна цел. Само през първите две години ще инвестираме около 1 милион лева. Вярваме обаче, че чрез ScaleFocus Academy чувствително ще повишим качеството на IT услугите в цялата страна", заключава Цеков.
Според доклад на Българската аутсорсинг асоциация през 2018 67300 човека са заети в IT и BPO сектора у нас, като до края на 2020 г. индустрията ще има нужда от 79000 кадри.

ScaleFocus е една от най-големите български софтуерни компании. Тя разполага с развойни офиси в София, Пловдив, Бургас и Варна, а нейните приходи за 2019 се очаква да надминат 60 млн. лева, като 80% от тях са от проекти в Северна Америка и Западна Европа. През следващите няколко години компанията ще утрои капацитета си чрез създаване на развойни офиси в други градове у нас и в съседните балкански страни.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X