Кариера

Четири медала за българския отбор на Европейската младежка олимпиада по информатика

Мария Динкова

За трета поредна година българският отбор се представя изключително успешно на Европейската младежка олимпиада по информатика (eJOI 2019). В тазгодишното издание на надпреварата нашите състезатели спечелиха четири медала – три сребърни и един бронзов.

Бъдещите осмокласници от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" и от Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна Атанас Димитров, Деян Хаджи-Манич и Благо Гунев взеха сребро, а Велислав Гърков заслужи бронз. Олимпиадата се проведе между 23-ти и 29-ти август в словенския град Марибор, а в нея взеха участие представители на общо 24 държави.

Европейската младежка олимпиада по информатика беше основана през 2017 в София от президента на Международната олимпиада по информатика Красимир Манев, Бисерка Йовчева и Школата по информатика "А&Б" в Шумен, Алексей Христов, председател на борда на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и Елена Маринова, председател на Борда за развитие на СООПН и президент на софтуерната компания "Мусала Софт".

В откриващото издание на надпреварата през 2017, проведено в София, българският отбор спечели два сребърни и два бронзови медала, а от второто издание през 2018 нашите се прибраха от Казан (Русия) с два златни медала, един сребърен и един бронзов.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X