Кариера

Програма "Космически Предизвикателства" води у нас експерти от NASA, ESA и MIT

Иван Гайдаров

Десетото юбилейно издание на най-голямата образователна програма за космически технологии и изследвания в България - "Космически Предизвикателства" - започва на 2 септември. Уникалният формат на програмата позволява на младежи между 16 и 28 - годишна възраст да получат безценни практически знания и опит в перспективни области като космическо инженерство, астрофизика, космическа медицина и биотехнологии, космически науки и технологично предприемачество. Участниците ще имат възможността да разработят свой собствен прототип на базата на истински наносателит.

Техни ментори в предизвикателството ще бъдат инженери от българската сателитна компания ЕндуроСат, както и водещи експерти от организации като Американската космическа агенция NASA, Европейската космическа агенция ESA, Масачузетския технологичен институт - MIT, Калифорнийският технологичен институт Caltech, Станфорд и много други.

В рамките на пет седмици, кадетите ще трябва да проектират, построят и тестват полезен товар за сателит, който да бъде интегриран в сателит на ЕндуроСат. Освен техническата готовност на своя прототип и неговата приложимост, те ще трябва да подготвят и бизнес модел, който да защитят пред организаторите на програмата и екипа на ЕндуроСат.

"Космическите изследвания и свързаната с тях инфраструктура ще стават все по-важни за съвременния свят. Космическият сектор се развива с изключителна скорост и това ще доведе до мащабни промени в много индустрии през следващите десет години", коментира по този повод Райчо Райчев, създател на "Космически предизвикателства" и основател на ЕндуроСат, като довавя: "Програмата предоставя възможност да стартираш своята космическа кариера и да участваш в реални космически проекти".

За програмата

"Космически предизвикателства" е лидерска програма за космическо обучение, насочена към младежи (18 – 26 години). Тя включва лекции и презентации, разделени в тематични модули: космическо инженерство, увод в космически системи и технологии, космически приложения, анализ на космически мисии, увод в астрофизика и астрономия, изкуствен интелект (Al) и роботика, космическа медицина и биотехнологии, космическо предприемачество. Всеки модул включва работни упражнения и практики, както и специфични екипни проекти. Те се основават на цялата учебна програма, като се изисква от космическите кадети да демонстрират своето мултидисциплинарно разбиране за космически науки, технологии и приложения. Над 75% от времето в програмата е посветено на практически дейности по разработването на реален прототип на космическа система.

За записване ТУК
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X