Кариера

Все повече момичета се включват в Училищна Телерик Академия

Мария Динкова

Все повече момичета преминават обучение в Училищна Академия Телерик – безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас. Тази година 26% от участниците са девойки, в сравнение с 20% през предходната. Също така в 15% от школите момичетата обхващат близо половината от всички обучаващи се, като в една от тях достигат 80%.

Освен това през учебната 2018-2019 се наблюдава и ръст от 15% на общия брой участници: над 1600 деца и младежи в 67 школи в 15 града в България. Учениците са преминали общо над 5700 учебни часа модерно практическо обучение по дигитални науки и програмиране. Заедно с това към мрежата от градове, в които се провеждат програмите като София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Габрово, Разград и Враца, се присъединиха Котел, Ловеч, Луковит и Ямбол.

"За да отговорим на високия интерес и да подготвяме все повече ученици в България за професиите на бъдещето, всяка година разширяваме обхвата на Училищна Телерик Академия с нови градове и школи. За реализацията на тази цел като фондация разчитаме на подкрепата на бизнеса, общините, неправителствените организации и родителите, които ни помагат да продължаваме да предоставяме модерно ИТ обучение, достъпно за всички", коментира Петър Шарков, ръководител на Училищна Телерик Академия.

Цялостно обучение
Програмата е отворена за ученици от всички възрасти и предлага безплатно обучение по алгоритмично програмиране, разработка на игри и дигитални науки. Приемът за следващата учебна година ще стартира в началото на есента.

Голяма част от учениците в Училищна Телерик Академия стартират без или с малко познания в областта на програмирането и дигиталните технологии. В рамките на обучението те се научават да създават своите първи програми и компютърни игри, усвоят ключови дигитални умения и развиват логическото си мислене и креативност. Според годишното проучване на Училищна Телерик Академия сред възпитаниците ѝ, над 65% се обучават за първи път в програмите, а останалите продължават подготовката си.


Все повече момичета се включват в Училищна Телерик Академия


Работилници за 1-3 клас
Над 150 деца от 1-ви до 3-ти клас са участвали в интерактивните работилници по програмиране на Училищна Телерик Академия и CoderDojo България. В рамките на инициативата те са се научили да създават интерактивни игри, уебсайтове и приложения под менторството на опитни доброволци.

Програми за 4-7 клас
Близо 1200 ученици в 4-7 клас са преминали през задълбочени обучения по алгоритмично програмиране, дигитални науки и разработка на игри в школите на Училищната Телерик Академия.

Обучения за 8-12 клас
Учениците от гимназиалните класове са имали възможност да изучават дигитални науки и разработка на игри, като близо 300 младежи взеха участие в програмите. Междувременно възпитаници на Академията са завоювали над 70% от медалите и почетните грамоти за отлично представяне на националните състезания по информатика в групите за 8-12 клас.

За Училищна Телерик Академия
Училищна Телерик Академия подготвя следващите поколения за професиите на бъдещето със специализирани програми по алгоритмично програмиране, разработка на игри и дигитални науки. От създаването ѝ през 2010 г. до днес в нея безплатно са се обучавали над 10 000 деца и младежи, което я прави най-мащабната безплатна ИТ инициатива у нас. Програмите се провеждат с подкрепата на Фондация "Америка за България", както и индивидуални и корпоративни дарители.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X