Кариера

„Иновативен финансов лагер“ помага на ученици да подобрят финансовите си познания

Computer World

Предизвикателството „Иновативен финансов лагер“ има за цел да запознае участващите ученици с основните понятия в сферата на личните финанси. В него се включиха младежи от 16 училища, преминали успешно програмата „Разумни финанси". „Иновативният финансов лагер“ е част от проекта LifeChanger на JA, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация МетЛайф.

„За пета поредна година участваме в този проект, с над 120 бизнес доброволци от компанията, които са обучили общо 1250 ученици. За мен и колегите ми програмата е много важна с това, че поставяме правилни основи на бизнес познанията и финансовата култура на младите българи, а те са бъдещето на страната и икономиката ни“ – обърна се към учениците Емил Неделчев, регионален мениджър директни продажби, МетЛайф България.

Отборите, съставени от по четирима ученици, трябваше да разиграят по три застрахователни сценария и да се справят с финансов казус, използвайки новопридобитите в програмата „Разумни финанси“ познания. Всеки екип разполагаше с 4 часа, компютър и интернет. За част от времето учениците получиха подкрепа и от ментори от екипа на МетЛайф България, които ги провокираха да генерират най-доброто решение на застрахователните сценарии, включени в казуса.

В края на четирите часа отборите презентираха идеите на сцена пред жури от мениджмънта на МетЛайф България и Джуниър Ачийвмънт България. Най-адекватно и аргументирано решение на финансовото предизвикателство даде отборът „С.А.К.“, Снежанка Трендафилова (СУ „Ч. Храбър“, Пловдив), Теодор Синорски (108. СУ „Н. Беловеждов“), Кристиян Георгиев (19. СУ „Елин Пелин“), Иво Събев (128. СУ, София). Учениците заслужено заеха първото място и получиха и награди – книги на финансова тематика.

„Доста е различно от това, което учим в училище и съм впечатлена, че бизнес доброволците са също млади хора, които отделят от времето си, защото искат да ни научат на тези практически знания за личните финанси“, споделя Николета Личева от ПГХ ХВТ – Варна.

Наградите бяха връчени от Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България и Венцислав Арнаудов, HR директор на МетЛайф. Сертификати за своето участие получиха и доброволците, ментори на 4-те екипа.

„Личните финанси присъстват в живота ни всеки ден, затова грамотността в тази сфера е мисия на JA и сме щастливи да работим за нея заедно със сериозни партньори като МетЛайф. Изключителна е работата на бизнес доброволците от компанията, които истински влизат в ролята и ангажимента на учители в този проект и не ме изненадва, че тази година финансовите познания на младежите, участващи в програмата, е повишена с близо 70 %“, коментира Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт.

В началото и в края на обучението си по програмата „Разумни финанси” всички 405 ученици от шестте града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Враца и Пазарджик бяха поканени да попълнят тест с 10 въпроса, обхващащи темите от уроците. На база отговорите JA измери въздействието от проекта и то показва, че финансовата компетентност на участниците е повишена с 68%. За сравнение, във миналогодишното издание на проекта година учениците повишиха финансовата си грамотност с 65%.

До края на учебната година учениците ще разработят своите финансови бизнес идеи в програмата „Учебна компания“ на JA България, с подкрепата на техните учители. Завършени и тествани в реална среда, бизнес идеите ще бъдат представени на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“, с който JA ще отбележи 100-та годишнина на световната организация на Джуниър Ачийвмънт през юни. Един от екипите ще получи и специалната награда на МетЛайф България „LifeChanger“.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X