Кариера

Ученическа идея за пешеходна пътека, управлявана от изкуствен интелект впечатли жури на конкурс

Владимир Владков

Проект за „умни“ пешеходни пътеки, които се осветяват, като сигнализират със светлинен сигнал, когато на тях стъпи пешеходец, спечели седмото издание на Националното състезание за финансова грамотност „Финансов лагер“, организирано от Джуниър Ачийвмънт (JA България) и Ситибанк. Проектът е разработен от отбор „LOGOS” (Виолета Вучкова от благоевградската ПГИ „Иван Илиев“, Полина Бодурова от МГ „Д-р Петър Берон“, Варна; Владислав Христов от ПТГ „Н. Й. Вапцаров“, Враца; Вирджиния-Изабел Маркова от СУ „Васил Левски“, Карлово; и Стилиян Пенев от СУ „Димитър Благоев“, Провадия).

Пешеходните пътеки ще бъдат управлявани от изкуствен интелект и ще използват камери за лицево разпознаване, за да изчислят колко време ще е необходимо на даден пешеходец да премине по пътеката. Приложението ще отчита когато на пътеката стъпи куче, котка или застане детска количка, както и колело. Разликата с настоящите пешеходни пътеки със светлинен сигнал е тази, че предложението на учениците е сигналът ще се задейства при стъпване в единия край, като така ще се минимизира риска от това паркирана в близост кола да попречи на видимостта на шофьора, който приближава пътеката в този момент, обясняват от журито на конкурса.

Общо 61 гимназисти от 14 училища от 12 града взеха участие в тазгодишното състезание. Разпределени в 12 екипа, учениците са работили над казус, свързан с развиването на бизнес идея, която внедрява умни технологии в градската среда. Отборите са създали прототипи на идеите си с блокчета от LEGO, съставили са и финансов бизнес план за реализацията. Пред журито, което оценяваше идеите, те са представили бюджети за продажбите, разходите и паричните потоци за две тримесечия с реалистично изчислени резултати.

По време на иновационния лагер екипите са подкрепени от бизнес ментори от Сити България. Явор Дождевски, директор „Попечителски усуги“ и бизнес доброволец, заяви: „JA постави много интересна задача и екипите успяха да формулират изключително оригинални идеи. Допълнителната полза за участниците бе работата им в екип с нови за тях хора, и в оспорвана конкуренция с останалите отбори. Освен да поддържат своята заинтересованост към проблемите на околната среда, урбанизацията и високите технологии, надявам се участниците във финансовия иновационен лагер да запазят своя предприемачески дух и да обогатяват своите знанията и занапред”, допълни Доджевски.

На второ място е класирана идеята на учениците от отбор „EBAI” (Ясен Малеевски, МГ „Д-р Петър Берон“, Варна; Александър Ангелов, СУ „Козма Тричков“, Враца; Кристина Видоловска, СУ „Св. Паисий Хилендарски“, Пловдив; Жанета Бакърджиева, СУ „Димитър Благоев“, Провадия; Георги Петров, 23 СУ „Ф. Жолио-Кюри“, София). Тяхната идея е създаването на Еко Бус, който ще работи с електрически двигател и ще бъде контролиран от изкуствен интелект. Всеки такъв електробус има възможност да бъде използван и като метеорологична станция.


Ученическа идея за пешеходна пътека, управлявана от изкуствен интелект впечатли жури на конкурс

© Владимир Владков, Computerworld.bg

На трето място е класиран отбор „AI for the Bulgarian Air“ (Кристиян Моновски, СУ „Козма Тричков“, Враца; Виктор Георгиев, СУ „Васил Левски“, Карлово; Ваня Иванова, ДФСГ „Интелект“, Плевен; Пламена Йорданова, СУ „Димитър Благоев“, Провадия; Георги Банов, 23 СУ "Фредерик Жолио-Кюри", София). Те са предложили идея за подвижни станции (под формата на бусове), които да измерват нивата на фини прахови частици във въздуха, които, от своя страна, са свързани с локализирани станции за пречистване на въздуха.

„Тази година учениците откликнаха с интерес и ентусиазъм на поставеното задание. Предложените идеи доказват, че младите хора са загрижени за качеството на средата в която живеят и търсят предприемчиви решения на различните проблеми в големия град“, сподели Галина Томова от Ситибанк след награждаването на участниците.

Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България, сподели за инициативата: „Учениците работиха върху тема, която става все по-важна за големите градове – внедряването на умни технологии за подобряването на живота и околната среда. Радвам се, че екипите успяха да използват финансовите знания, които са натрупали с участието си в програмата „Учебна компания“ и искрено се надявам някоя от идеите да намери и реална бизнес реализация”.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X