Кариера

15 ученици от ТУЕС са сред 16-те наградени на 15-ото национално състезание по компютърни мрежи

Владимир Владков

Общо 15 призови места и награди заеха учениците от Технологично училище електронни системи към Технически университет (ТУЕС/) на петнадесетото национално състезание по компютърни мрежи за ученици. Победител в традиционното вече състезание, организирано от Министерството на образованието и науката, Софийският университет „Св. Климент Охридски” (СУ) чрез Факултет по математика и информатика (ФМИ) и Cisco академията към СУ-ФМИ, е Алберт Стефанов от Националната природо-математическата гимназия в София (НПМГ). Мариян Захариев и Калоян Нинов от ТУЕС се класираха на второ и трето място.

Дванадесетокласниците с резултат отличен (5.50 до 6.00) от теста и практическия казус на състезанието получават правото да се обучават във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“, като тази оценка им се признава за резултат от кандидат-студентски изпит по специалността.

Състезанието се проведе на 13-14 април 2019 г., като в него се включиха близо 80 ученици от цялата страна. Те премериха сили в двата кръга на състезанието - теоретичен тест за всички ученици и практически казус със софтуерен симулатор във виртуална компютърна мрежа. За подготовката на тестовите задачи преподавателите от ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски” са използвали материали от програмата “Cisco мрежова академия”.

На церемонията по награждаването на финалистите председателят на журито проф. Красен Стефанов от ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски” обяви призьорите. Директорът на ТУЕС доц. д-р Стела Стефанова бе изключително щастлива от успехите на нейните възпитаници, които за поредна година доказаха, че ТУЕС ги е подготвило отлично не само за състезанието, но и за старт в кариерата в областта на ИКТ. „Вече имате професия в джоба си, оттук нататък можете само да надграждате“, каза тя.

Държавният експерт в Министерството на образованието и Науката (МОН) Силвия Кънчева поздрави финалистите от името на основния организатор МОН и пожела на всички да останат в България и да работят за промените в държавата.

Доц. д-р Елиза Стефанова, заместник-ректор на Софийския университет, се обърна към състезателите с думите, че се чувства една от тях, тъй като продължава да обучава студенти по специалността „Компютърни мрежи“. Доц. Стефанова отбеляза, че трудът на мрежовия администратор не се вижда, когато мрежата работи добре, и им пожела да станат точно такива професионалисти.

Доц. д-р Първан Първанов, декан на ФМИ при СУ, изрази готовността на ФМИ да посрещне победителите и да им помогне в тяхното бъдещо образование в областта на ИКТ.

Част от спонсорите на състезанието – Телелинк и TelebidPro, споделиха опита си от работата в тази динамична сфера, като предупредиха учениците, че за да бъдат истински професионалисти, ще трябва да учат и да се развиват постоянно. Церемонията по награждаването се проведе в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади към МОН, предлагащ отлични условия за подобни събития.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X