Кариера

Телерик Академия ще обучава дизайнери на потребителски интерфейси

Владимир Владков

Цялостна програма за подготовка на UХ/UI дизайнери и успешен кариерен старт в ИТ сектора обяви Телерик Академия. Тя стартира на 24 юни и е с продължителност три месеца, а приемът за нея е отворен до 19 май през сайта на образователната организация.

„Програмата Telerik Academy Alpha UX/UI е разработена съвместно с водещи експерти в ИТ сектора, представители както на големи международни компании, така и на дигитални агенции и млади организации, обясняват организаторите. - Тя развива търсените от компаниите умения и опит в сферата на потребителското преживяване (UX) и потребителския интерфейс (UI).“ Обученията ще се водят основно от Георги Балинов, съосновател и творчески директор на дигиталната агенция HYPE, лектор и трейнър по UX/UI с над 10 г. опит в областта.

Обученията ще се провеждат 3 пъти седмично вечер, в периода от 24 юни до 25 септември. По този начин участниците ще успеят да съчетават програмата със следване и/или работа. В рамките на 3 месеца курсистите ще усвоят ключови умения за изграждане на дигитални преживявания за всеки вид устройство и екран. Те ще овладеят целия спектър от UX и UI активности и процеси - от проучване, създаване на стратегия до прототип и разработка на цялостен дизайн за дигитален продукт.

В обучението ще участват и външни експерти, сред които Светлин Николаев, UX директор, и Антоанета Цанева, ръководител UX дизайн в Progress, Костадин Кушлев, старши мениджър UX, и Валентин Ликьов, продуктов дизайнер във VMware, Георги Линков, изпълнителен директор на Studio Х, и други.

„С развитието и узряването на ИТ сектора нуждата от специалисти вече излиза извън рамките на софтуерните разработчици. Все по-голям е интересът на бизнеса към UX и UI дизайнери, особено за създаването на приложения и продукти. Такива специалисти обаче липсват на пазара на труда, тъй като липсва задълбочена практическа подготовка в областта. С Telerik Academy Alpha UX/UI ще променим това. Надграждайки квалификацията на специалисти и студенти с опит в дизайна, ще им помогнем да стартират кариера в една от най-динамичните и перспективни индустрии в България, а на компаниите – отново да намерят правилния талант“, коментира Александра Мечкова, изпълнителен директор на Телерик Академия.

Програмата е подходяща както за специалисти в областта на графичния дизайн, илюстрацията и визуалните изкуства, така и за студенти и наскоро завършили. Компании, които искат да преквалифицират или надградят познанията на свои служители, също могат да ги запишат в програмата. И в двата случая от кандидатите се изисква да подадат кратка биография и свое портфолио или примерен творчески проект до 19 май през сайта на Телерик Академия. На база на цялостното представяне ще бъдат избрани кандидатите, които ще преминат към втория и финален етап от приема – интервю с трейнъри на Академията.

Специалистите в областта на потребителското преживяване и потребителския интерфейс играят ключова роля в технологичните компании.

  • UX дизайнерите са фокусирани изцяло върху потребителското преживяване – как работи даден дигитален продукт, как го използват хората и как този процес може да бъде подобрен.
  • UI дизайнерите отговарят за това всеки потребителски контакт с продукта да отговаря на заложените UX цели. Те определят моделите на взаимодействие, визуалната архитектура и създават прототипи.

След успешно завършване участниците в новата програма ще получат сертификат от Телерик Академия, с който те ще могат да стартират кариера като младши UX/UI дизайнери. „Професията и възможностите за реализация ще бъдат представени в рамките на кариерно събитие на 24 април от 19:00 ч. в Телерик Академия“, заявиха от организацията.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X