Кариера

Български екип стои зад първата европейска образователна платформа с виртуално съдържание

Computer World

Български екип стои зад първата европейска образователна платформа за интерактивно обучение „IEDU360.EU“, която беше открита днес. Като целеви продукт тя е уникална не само за Европа, а и в глобален мащаб. Фондация „Интерактивна България“ е идейният двигател и водещ екип при създаването на решението, в което участват още Великобритания, Чехия и Италия.

„Достъпът на децата до интернет и технологиите още от най-ранна възраст налагат необходимостта образованието да е модерно и интерактивно, за да им е интересно. Използваме това, че са в мрежата за нещо добро – да им помогнем в обучителния процес. Представянето на учебния материал под формата на виртуални турове дава възможност децата да се пренесат и в най-отдалечените и недостъпни места на планетата и да съпреживеят урока“, обяснява  Иван Велков, председател на Фондация „Интерактивна България“. Изследвания показват, че подрастващите прекарват 80% от времето си в интернет, а повечето се запознават с мрежата много преди да тръгнат на училище.

Платформата е базирана на иновативните 360° VR технологии, чрез които посетителите могат виртуално да “преживеят” материала. Тя прави учебния процес много по-модерен, по-бърз и ефективен и го поставя максимално близо до реалната среда. Очаква се с нея да се улесни учебният процес, като учениците ще подобрят с над 50% възприемането на изучавания материал.

Иновативната web система IEDU360.EU е безплатна и в нея вече има стотици турове във виртуалната реалност и видео материали от няколко държави и на няколко езика. Създадените виртуални уроци могат постоянно да бъдат надграждани с широк набор от инструменти – текст, фотография, колаж, звук, видео, интеракция под формата на тест/тестова игра. Специално за България – ученици и учители вече спокойно могат да използват много материали за обучение по история и география. С платформата може да се работи както с VR очила, така и без очила от всички устройства.

Мултиезичността на решението го прави отлично споделено пространство за обмен и учене на хора от цял свят. Преподавателите могат да използват ресурсите й да правят модерни интересни и увлекателни виртуални уроци, които да презентират от всяка точка на света. Учениците също могат да използват функционалностите и съдържанието й и да подготвят своите презентации и учебни проекти по един атрактивен и въздействащ начин. На събитието по откриването на проекта, ученичка от 6 клас в 119 СУ демонстрира своя презентация по тема от „Човек и общество“, изготвена с помощта на IEDU360.EU. 

Проектът е отличен от Центъра за развитие на човешките ресурси (Националната агенция за Програма “Еразъм+” в България) с награда за високо качество и потенциал. Той е финансиран от Европейската комисия в рамките на Програма „ЕРАЗЪМ+“, Ключова дейност 2 – „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики” – дейност „Стратегически партньорства“, сектор „Училищно образование“. Партниращи организации на проекта „Интерактивно образование в 360°“ са Фондация „Интерактивна България“, 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, Нов Български университет, Czech college – Чехия, Young Effect Association – Италия, MANE CZ – Чехия, ACTON EXCHANGE – Великобритания.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X