Кариера

Облачните технологии влизат във ФМИ на СУ

Computer World

Oт летния семестър на 2019 в магистърска програма „Защита на информацията в компютърните системи и мрежи“ към Факултета по математика и информатика (ФМИ) на СУ „Св. Климент Охридски“, както и в бакалавърските „Софтуерно инженерство“ и „Компютърни науки“, влиза дисциплината „Приложно-програмни интерфейси за работа с облачни архитектури с Амазон Уеб Услуги“. Тя ще бъде завеждана от водещи експерти и доказали се практици, които ще обединят знания и опит в обучението на бъдещите магистри и бакалаври.

Вярвам, че сътрудничеството между HeleCloud и ФМИ е добър пример за дългосрочно партньорство между бизнес и образователна институция. През 2017 г. заедно с Amazon Web Services Educate стартирахме първия в България проект, насочен към образованието в облака, а днес даваме началото на изцяло нова дисциплина. Чрез „Приложно-програмни интерфейси за работа с облачни архитектури с Амазон Уеб Услуги“ не само включваме една от най-модерните ИТ технологии в учебните програми, но и даваме водещо предимство на студентите при кандидатстване за работа“, коментира Стефан Бумов, заместник-изпълнителен директор на HeleCloud.

Гост лекторите ще са водещите сертифицирани експерти от технологичния консултант в платформата на Амазон Уеб Сървисис – HeleCloud, а основен преподавател е доц. д-р Милен Петров, заместник-декан учебна дейност - магистърски програми, ФМИ.

Дисциплината „Приложно-програмни интерфейси за работа с облачни архитектури с Амазон Уеб Услуги“ изгражда знания за създаване на архитектурни решения с уеб услуги на Амазон (AWS), представя някои от най-често използваните услуги и приложно-програмните интерфейси, свързани с тях. По време на семестъра ще бъдат разгледани и различни аспекти от сигурността при използване на AWS, както и моделът за разпределена отговорност.

В края на курса студентите ще са придобили достатъчно знания и умения, покриващи изискването за сертификационния изпит на Амазон „AWS Certified Solution Architect – Associate”.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X