Кариера

От портиер до програмист – една история от Враца

Computer World

Възможно ли е портиер да се превърне в програмист и то във Враца? Ако съдим по историята на Светослав Василев, която разказва блогът на фондация “Америка за България”, то отговорът е категорично “да”.

Преди три години Светослав Василев е портиер в компютърна зала във Враца. Именно там той се среща с Емилиян Кадийски, опитен програмист и учител по информатика, който чрез току-що основаното „Враца софтуер общество“ се опитва да популяризира професията си в родния си град.

 

Безплатните курсове по програмиране, които „Враца софтуер“ предлага, са отворени за безработни, работещи и гимназисти с интереси в областта, което кара Светльо да се зачете в рекламните брошури за един от предстоящите курсове, които Емил отива да отпечата, и решава да се яви на приемния изпит.

 Няколко седмици по-късно, Светльо е убеден, че се е провалил на теста. Определя го като много труден, а уменията си, придобити предимно от самообучение, като недостатъчни, за да се справи със задачите по математика, компютърни умения и английски език.

В крайна сметка обаче, Светльо не само че се справя с приемния изпит за курса на „Враца софтуер“, но резултатите му са завидно добри за момче, за което академичните изяви не са били приоритет в училище. Софтуерния курс завършват по-малко от половината от хората, започнали го със Светльо. През януари 2017 г. се присъединява към Inveitix – софтуерна компания, чийто екип е съставен от възпитаници на академията на „Враца софтуер“. Inveitix създава уебсайтове, игри и приложения за клиенти от образованието, туризма, неправителствения сектор и бижутерийната индуст

 

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X