Кариера

ТУ-София официално откри новата си лаборатория по роботика

Computer World

Иван Гайдаров

При изключителен интерес, във вторник Техническият университет – София откри своята нова лаборатория по роботика, изградена с помощта на "Ехнатон България" АД и Mitsubishi Electric. Освен с компютри и интерактивна дъска, тя разполага с един робот, четири стенда със сервоуправление – за синхронизация, за индексно управление на контролерите, инвентор с вградена интелигентност и такъв с честотно управление и контролер, които обикновено се използват за автоматизация на процеси в дискретното производство.

Всеки ректор на университет е особено радостен, когато бизнесът е на негова територия и не иска, а дарява, защото благодарение на това единство ние можем да подплатим девиза си “Традиция в успеха”. Случва се образователната система да обвинява бизнеса, че само иска кадри наготово, без да дава нищо. Все повече обаче стават примерите, че това не е така. Връзката между бизнес и образование ще ни помогне да започнем да обучаваме по-добре студентите си в духа на това, което се търси на пазара на труда”, коментира по време на откриването проф. д-р Георги Михов, ректор на ТУ-София.

След него думата взе деканът на факултет “Автоматика” доц. Нина Николова, която бе категорична, че новата лаборатория ще помогне на учебното заведение да бъде в крак с последните световни тенденции. Младежите, които се обучават при нас в това направление, ни правят най-проспериращия факултет. Благодарение на новата структура инженерните ни биха могли не само да поддържат автоматизираните системи, които ни заобикалят, но и да създават такива”, смята доц. Николова, като добави, че в лабораторията ще се обучават не само млади инженери, но и научни работници.

За нас този проект е много важен, защото разбираме значението на инвестициите в младото поколение инженери. Изправени сме пред нови предизвикателства като автоматизацията, роботизацията и дигитализацията. Освен това, вече сме в ерата на Индустрия 4.0, но Mitsubishi има своя опит в тази сфера от години. В нашата компания тя е известна като “e-factory automation”, като платформа ни е разработена още през 2003 г., тоест вече имаме 15 години опит. Основната ни цел е да предоставим тази технология на индустрията и на образователните системи, а тази лаборатория е добър пример за това”, заяви от своя страна Лукаш Сендецки, маркетинг мениджър на Mitsubishi Electric за Централна и Източна Европа.


ТУ-София официално откри новата си лаборатория по роботика

© Computer World, Computerworld.bg

Изпълнителният директор на "Ехнатон България" АД, Симеон Илински, обърна внимание, че роботиката и автоматиката са важни направления в автоматизацията, която осигурява на промишлеността съвременни условия за работа. “Надявам се все повече български студенти да трупат увереност в себе си тук. Ние сме компания, която работи в индустрията от 20 години, и знаем какви изисквания има в икономиката по отношение на автоматизацията. Затова решихме, че това е една добра инвестиция, която да помогне за създаването на необходимите кадри, тъй като университетът е място, където се получават много знания, но не винаги има време за практически умения, а практиката е най-добрия учител”, добави Симеон Илински.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X