Кариера

С професии от бъдещето ще се запознаят учениците на „Базара на професиите“

Владимир Владков

Все повече професии изчезват, като работните места се заемат от роботи, автоматизирани машини и изкуствен интелект. Същевременно се появяват нови специалности, които само допреди 5 години дори не са съществували. Днес младежите започват да упражняват професии като дизайнер на виртуални светове, разработчик на блокчейн технологии и алгоритми, специалист по киберсигурност и редица други. Същевременно много от класическите работни места като лекар, адвокат, музикант и актьор също разчитат до голяма степен на модерните технологии.

Много от днешните младежи се ориентират все по-трудно каква професия да избера и какви знания и умения ще са им необходими, за да се реализират успешно в желаната професионална област. Именно на подобни въпроси се стреми да отговори „Базарът на професиите“, организиран за четвърта поредна година от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Входът за базара е свободен, като на 23 ноември, петък, е предвидено посещение само на предварително записани организирани училищни групи, а в събота, 24 ноември, в зала Джон Атанасов в София Тех Парк ще бъдат посрещнати всички деца, ученици, родители и граждани, които имат интерес.

Базарът е част от шестото издание на проекта “Гордея се с труда на моите родители“ и ще се проведе на 23 и 24 ноември в зала “Джон Атанасов” на София Тех Парк. Тази година базарът на професиите е насочен към деца и тийнейджъри между 8 и 16-годишна възраст. Участващите компании ще представят пред децата същността на своите професии по един нетрадиционен начин. На интерактивните щандове нагледно ще се показват спецификите на всяка професия (за ученици от 8-12 години), като в създадените в София Тех Парк креативни работилници те ще видят същината на професии като химик, геолог, фармацевт, програмист, газов инженер, учен биолог, специалист по киберзащита, инженер по електроника, радио и телевизионен журналист, пожарникар.

Учениците над 12 години ще могат да се срещнат и да разговарят със специалисти от различните сфери, ще чуят техните лекции, ще се консултират за по-нататъшното си кариерно ориентиране. Сред лекторите ще има архитект, актьор, инженер, учен, жестомимичен преводач, ветеринарен лекар, специалист по дигитални комуникации, специалист по киберзащита, програмист, писател, банкер и други. Учениците ще разберат също как и къде да търсят кариерни съвети и насоки.

„Всяка година на базара на професиите се срещаме с много любопитни и активни деца и младежи, които мечтаят смело, както и с родители, които искат да бъдат полезни съветници на децата си. На базара ще могат да се срещнат с вдъхновящи лектори и най-различни специалисти. Общото между всички тези успели професионалисти е, че са щастливи да работят това, което обичат, и са полезни със своите умения. Сигурни сме, че именно тези хора ще вдъхновят младежите и техните родители да са любопитни и търсещи, да намерят своето призвание”, заявяват организаторите от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН.

Базарът има и “родителска среща” в събота от 14 ч., като темата е “Полезният родител. Как да сме добър кариерен консултант на децата си”. Тя ще бъде водена от Гергана Раковска от Фондация „Бизнеса за образованието“. Тя ще представи специален тест за кариерно консултиране за родители.

 

Преживявания на работното място

Проектът “Гордея се с труда на моите родители” е много по-мащабен, като освен базара на професиите включваше и посещения на работните места в компаниите, участващи в инициативата. Стартирала в началото на ноември, тя се провежда в 16 града в цялата страна – София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич, Плевен, Благоевград, Гълъбово, Девня, Димитровград, Крумовград, Панагюрище, Перник, Сандански, Челопеч и Чепеларе. Сред компании има представители на различни индустрии като минно дело (Асарел Медет, Дънди Прешъс Металс Челопеч и Крумовград), енергетика (Контур Глобал Марица Изток 3, Овергаз), химическа и тежка промишленост (Солвей Соди, Неохим, Стомана Индъстри, Фесто Производство), лека промишленост, търговия (Доверие Брик), медии (Transpress, bTV медия груп,), информационни технологии (ТехноЛогика, Chaos Group и Мелексис ), телекомуникации (А1 България, Булсатком), банково дело (ОББ, Борика, Пощенска банка), фармация (Софарма), социални дейности (фондация Конкордия, фондация Bcausе), логистика (Амер Спортс) и креативна индустрия (Ню Бояна).


С професии от бъдещето ще се запознаят учениците на „Базара на професиите“

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Над 1000 деца на възраст между 7 и 14 години прекараха по един работен ден при родителите си. Компаниите участници, които тази година са 21, представиха на малчуганите различните професии и им помогнаха да достигнат до същността им, благодарение на разнообразни игри и задачи.


С професии от бъдещето ще се запознаят учениците на „Базара на професиите“

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Посещението на децата в "Борика"

“Програмата се превърна в една от най-успешните инициативи на Българската мрежа на Глобалния договор. С нея предаваме най-важното послание – трудът е основна ценност, възпитанието и доброто отношение към труда като съзидание и творчество. След тези срещи вдъхновени са и децата, и родители, и лекторите, и всички организатори в компаниите. Инициативата позволява на децата да се запознаят с различни специалности, да направят осъзнат избор за своето истинско призвание, което ще практикуват с удоволствие, и с което ще са полезни на себе си и на обществото. През годините имаме много примери за деца, които са избрали бъдещата си професия след участието си в проекта”, споделят организаторите от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.


С професии от бъдещето ще се запознаят учениците на „Базара на професиите“

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Представяне на ИТ професиите в ТехноЛогика


С професии от бъдещето ще се запознаят учениците на „Базара на професиите“

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Професиите в енергетиката. Посещение в Марица Изток 3

По време на гостуванията в компаниите малките участници са размишлявали над важни теми като “Какво трябва да направим сега, за да бъде светът по-добър след 10 години?”. Отговорите на децата са били най-разнообразни, като „Трябва да учим повече“, „Да бъдем добри един към друг“, „Да пазим природата си“, „Да изобретяваме нови неща“. „Когато ги попитахме как си представят света след 10 години, те развихриха фантазиите си, като споделиха, че си представят плаващи и летящи къщи и коли, живот извън нашата планета, както и съществуването на хора роботи, които също ще имат способността да летят“, коментират организаторите.

Бъдещите професии след едно десетилетие (пак според децата) ще са сладкар, музикант, космически пожарникар, изобретател, учител, лекар, пречиствател, програмист, химик, зоолог, инженер и дизайнер на роботи.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X